Na Kuchennym Progu

Potrawy bez glutenu, cukru, nabiału, wegańskie :: Książki kulinarne i dziecięce :: Spotkania i warsztaty :: Recenzje :: Różności
różności kulinarne

Wielkanocne przepisy

8 kwietnia 2017

Postanowiłam zebrać w jednym miejscu moje wielkanocne przepisy z bloga oraz spis przepisów z książki „Święta bez pszenicy”, z rozdziału wielkanocnego. Dzięki temu dowiecie się, jakie pyszności możecie przygotować na zbliżające się święta 🙂 Jest tego bardzo, bardzo dużo, więc spieszcie się z decyzją, co ugotować i upiec w tym roku 😀

 

Na początek przepisy z blogu.

Oczywiście na święta możecie upiec także inne ciasta i ciastka, niekoniecznie typowo wielkanocne, ale zaprezentowane niżej przepisy na pewno najbardziej kojarzą się ze świętami 🙂

 

Babka czekoladowo-kasztanowa (bez glutenu, cukru, nabiału)

 

Babka kakaowo-różana (bez glutenu, cukru, wegańska)

 

Pascha jaglana (bez glutenu, cukru, wegańska)

 

Mazurek z musem czekoladowo-kardamonowym (bez glutenu, cukru, nabiału)

 

Mazurek śliwkowo-winny (bez glutenu, cukru, wegański)

 

Mazurek amarantusowy z daktylami i polewą czekoladowo-sezamową (bez glutenu, cukru, wegański)

 

Ciastka „tęczowe pisanki” (bez glutenu, cukru, wegańskie)

Ciastka „tęczowe pisanki”

 

Kolorowe ciastka wielkanocne można przyrządzić też według przepisu na Ryżowe ciastka perskie (bez glutenu, cukru, nabiału), formując ciastka w kształt pisanek i używając do dekoracji różnobarwnych posypek.

Ryżowe ciastka perskie

 

„Serniczek” marchewkowo-waniliowy (bez glutenu, cukru, nabiału)

 

Zakwas owsiany na żurek (bez glutenu, wegański)

Zakwas owsiany na żurek

 

Przepisy z książki „Święta bez pszenicy”

Łącznie w książce jest dokładnie 261 przepisów, z czego ponad 240 jest beznabiałowych, a ponad 150 całkowicie wegańskich.

Na wielkanocny stół proponujemy 32 wytrawne potrawy, m.in. żurki na zakwasie i bez zakwasu, zupę chrzanową, potrawy jajeczne z jajkami i bez jajek, pasty, pasztety, kiełbaski oraz chlebowego baranka.

Na słodko mamy 42 przepisy, w tym na liczne mazurki (m.in. amarantusowy z daktylami i polewą czekoladowo-sezamową, cygański, marcepanowo-pomarańczowy, śliwkowy i z musem czekoladowo-kardamonowym) babki i babeczki (np. babeczki „sernikowe”, z cydrem, babkę czekoladowo-kasztanową, miętowo-czekoladową i orzechową), paschy (także bezmleczne), ciastka i serniki.

 
Tak wyglądają niektóre z moich wielkanocnych książkowych propozycji:

Babka dyniowo-pomarańczowa (+ ciastka owsiano-pomarańczowe)

 

Babeczki bananowo-karobowe

 

Ciastka z quinoa

 
Mazurek śliwkowy + mazurek fistaszkowy (trójkąty)

 

Mazurek cygański + baranek chlebowy

 

Sernik jaglany z berberysem

 

Chleb śliwkowy, pasta bezjajeczna i bułeczki serowo-pieczarkowe

 

Zupa chrzanowa i kolorowe jajka

 

Żurek, chleb z namaczanych kasz oraz skwarki z tofu

 

Muffinki jarmużowe „łączka” z kolorowymi jajkami przepiórczymi

 

A oto pełny spis wielkanocnych potraw z książki świątecznej 🙂

Wytrawne
Awokadowe „jajko”
Białe kiełbaski majerankowe z indyka
Jajka faszerowane z pieczarkami
Jajka faszerowane z suszonymi pomidorami
Jajka faszerowane z zielonym pesto
Jajka faszerowane z wędzonym łososiem
Jajka w galarecie
Kolorowe jajka
Kotlety rybne
Muffinki jarmużowe „łączka”
Pasta bezjajeczna
Pasta jajeczna z pieczarkami
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem
Pasta z łososia
Pasztet jaglano-pieczarkowy
Pasztet mięsny
Pasztet niby-mięsny
Pasztet z ciecierzycy i pieczarek
Pasztet z czerwoną kapustą
Pasztet z indyka
Pasztet z królika
Pasztet z soczewicy i jarmużu
Pieczarki faszerowane a la jajka
Zakwas żurkowy gryczano-owsiany
Zakwas żurkowy gryczany
Zakwas żurkowy owsiany
Zupa chrzanowa
Zupa ze świeżych grzybów
Żurek chrzanowy (bez zakwasu)
Żurek gryczano-kukurydziany
Żurek na zakwasie
Żurek ogórkowy

Na słodko
„Bakaliowiec” z galaretką
Babeczki „sernikowe”
Babeczki bananowo-karobowe
Babeczki z cydrem
Babeczki z czekoladą
Babeczki z resztek
Babka bananowo-daktylowa
Babka czekoladowo-kasztanowa („truflowa”)
Babka dyniowo-pomarańczowa
Babka makowa
Babka miętowo-czekoladowa
Babka migdałowo-cytrusowa
Babka orzechowa
Babka „zebra” w czekoladzie
Baranek wielkanocny chlebowy
Baranek wielkanocny słodki
Ciastka jaglane
Ciastka majonezowe
Ciastka „tęczowe pisanki”
Ciastka topinamburowe
Ciastka z quinoa
Ciasto z wiśniami i nutą topinamburu
Mazurek amarantusowy z daktylami i polewą czekoladowo-sezamową
Mazurek cygański
Mazurek dżemowo-czekoladowy
Mazurek dżemowy
Mazurek fistaszkowy
Mazurek kokosowy z bananami
Mazurek marcepanowo-pomarańczowy
Mazurek muszkatołowy
Mazurek śliwkowy
Mazurek z musem czekoladowo-kardamonowym
Mazurek z pianką
Pascha jaglana
Pascha miodowa
Pascha narkowcowo-pistacjowa
Pascha z tofu (jedwabista)
Przekładaniec śmietankowo-galaretkowy z brzoskwiniami
Sernik jaglany z berberysem
Sernik z budyniem
Sernik z kakaową kruszonką
Sernik z wiśniami na zimno
Śmietanowiec

W rozdziale bożonarodzeniowym oraz w dwóch pozostałych książkach („Kuchnia polska bez pszenicy” oraz „Bez pszenicy na każdą okazję”) znajdziecie także wiele przepisów, które można wykorzystać na święta, m.in. serniki, ciastka, pieczywo czy pasztety.

Smacznego! I wesołych świąt 🙂