Na Kuchennym Progu

Potrawy bez glutenu, cukru, nabiału, wegańskie :: Książki kulinarne i dziecięce :: Spotkania i warsztaty :: Recenzje :: Różności
ciastka i drobne wypieki | na słodko | wypieki

Błyskawiczne razowe ciastka / Fast wholemeal cookies

31 stycznia 2013

Słodkie, ale bezcukrowe ciasteczka, które przygotowuje się błyskawicznie. Robię je na bazie mąki razowej pszennej lub orkiszowej oraz żytniej, pół na pół. Do tego otręby, ksylitol, żółtka i jogurt grecki. Dodaję też odrobinę proszku do pieczenia, choć nie jest to konieczne. Ale dzięki niemu ciasteczka trochę rosną, stają się pulchniejsze. Wystarczy zagnieść ciasto, odrywać po kawałku, formować kulki i spłaszczać w dłoniach. Pieką się błyskawicznie. Najlepiej zrobić od razu dwie porcje, żeby mieć więcej przyjemności! Możecie dodać do nich swoje ulubione orzechy, pestki, suszone owoce lub czekoladę. Ale bez dodatków są równie smaczne!

Cookies without sugar, based on wholemeal flour. Easy to make, fast and so good…

Uwaga! Poniższy przepis powstał, kiedy jeszcze nie stosowałam diety bezglutenowej. Mąkę pszenną/orkiszową można tu ewentualnie zamienić na pszenną bezglutenową albo użyć gotowego miksu mąk bg o naturalnym składzie.
 

Składniki (na ok. 80 ciasteczek)

Z 125 g masła
80-100 g ksylitolu
1-2 żółtka (na dwie porcje ciasta daję 3 żółtka)
M 1 łyżka ekstraktu waniliowego
W 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (niekoniecznie)*
szczypta soli
D 150 g razowej mąki pszennej lub orkiszowej
50 g otrębów pszennych
180 g jogurtu greckiego lub gęstej śmietany
O 150 g razowej mąki żytniej
szczypta kurkumy

Obie mąki wysypać na stolnicę, dodać otręby, kurkumę, żółtka, ksylitol, zimne, pokrojone na kawałki masło, wanilię, proszek do pieczenia, sól i jogurt. Całość posiekać nożem i szybko zagnieść ciasto. Odrywać po kawałku ciasta, formować kulki i spłaszczać między dłońmi. Ciasto można też rozwałkować i wycinać kształty foremkami, ale tak jest szybciej i mniej do zmywania 🙂

Układać ciastka na papierze do pieczenia, piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 12-15 minut.  Gotowe! W koszyczku na zdjęciach zmieściły się dwie porcje ciastek.

* Jeśli nie chcecie dodawać do ciastek proszku do pieczenia, wystarczy zwiększyć temperaturę piekarnika do 200°C i piec ciastka 15-20 minut (albo do zrumienienia). W wersji bez proszku ciastka będą bardziej kruche i zwarte, ale równie smaczne 🙂

Błyskawiczne razowe ciastka