Na Kuchennym Progu

Potrawy bez glutenu, cukru, nabiału, wegańskie :: Książki kulinarne i dziecięce :: Spotkania i warsztaty :: Recenzje :: Różności
ciastka i drobne wypieki | na słodko

Ciasteczka owsiano-kokosowe / Oatmeal cookies with coconut

28 września 2014

Ciasteczka owsiano-kokosowe

Ciasteczka owsiane to kolejna słodka pozycja na mojej liście „do zrobienia w domowej, zdrowszej wersji”. Te ciasteczka to trzecie podejście, najbardziej udane, w dodatku wegańskie 🙂 Po upieczeniu ciastka są przepyszne, kruche i zwarte, w konsystencji niemal takie, jak ze sklepu. Idealne! Dodatek wiórków kokosowych nadaje im ciekawszego smaku, który podkręca jeszcze bardziej szczypta soli (dodatek obowiązkowy). Następnego dnia ciastka tracą, niestety, swoją kruchość, ale są nadal bardzo smaczne i sycące. Można je przechowywać w zamkniętym pojemniku przez kilka dni. Aby ciastka były jeszcze pyszniejsze, można umoczyć je z jednej strony w roztopionej gorzkiej czekoladzie i zostawić do zastygnięcia.

Delicious oatmeal cookies with desiccated coconut and a pinch of salt. Gluten free, sugar free and vegan.

Ciasteczka owsiano-kokosowe

Składniki (na 18 sztuk)
160 g płatków owsianych (certyfikowanych bezglutenowych)
40 g wiórków kokosowych
60 g wegańskiej margaryny Alsan-Bio (zamiennie masło)
40 g ksylitolu
1 łyżka płynnego miodu (zamiennie syrop z daktyli)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Połowę płatków owsianych (80 g) zmiksuj w młynku lub blenderze na mąkę. Dodaj do niej pozostałe suche składniki: 80 g płatków w całości, wiórki, sól oraz proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj.

Zmiksuj margarynę z ksylitolem i miodem, dodaj suche składniki i wymieszaj całość mikserem lub ręką. Bierz niewielkie porcje ciasta i formuj w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego. Ciasto może się nieco sypać w dłoniach, ale wystarczy chwilę je pougniatać, żeby się skleiło. Każdą kulkę spłaszcz w dłoniach, ewentualnie wyrównaj brzegi (zazwyczaj tego nie robię i ciasteczka są artystycznie postrzępione 🙂

Ułóż ciasteczka na papierze i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 10-12 minut, aż się zrumienią. I gotowe! Jeśli chcesz, polej je roztopioną czekoladą lub umocz w niej spody ciastek, odstaw do zastygnięcia czekolady i pałaszuj 🙂

Ciasteczka owsiano-kokosowe