Na Kuchennym Progu

Potrawy bez glutenu, cukru, nabiału, wegańskie :: Książki kulinarne i dziecięce :: Recenzje :: Różności
dania wegańskie | dania wegetariańskie | na słodko | na śniadanie | naleśniki/racuchy/placki

Wegańskie racuchy na sojowym jogurcie, z jabłkami i poppingiem / Vegan pancakes with soy yogurt and apple

1 października 2014

Wegańskie racuchy na sojowym jogurcie, z jabłkiem i poppingiem

NKP prezentuje: pyszne, pulchne, kremowe, wegańskie, bezglutenowe, bezcukrowe miniracuchy z tartym jabłkiem. Pyszne! Przygotowane z mąki gryczanej, amarantusowego poppingu i naturalnego sojowego jogurtu firmy Sojade. Trafiłam na ten produkt, szukając (dłuuugo) wegańskiego jogurtu dobrej jakości, bez szkodliwych E-dodatków. Smak ma bardzo ciekawy i naprawdę… jogurtowy 🙂 Dodaję Sojade do ciast, sosów, koktajli. A dziś także do racuchów. To chyba najszybsze i najprostsze w przyrządzeniu danie. Najwięcej czasu zabiera starcie jabłka na tarce 🙂 Zamiast jabłka można użyć gruszki albo drobnych owoców, np. malin czy jagód. Racuszki smażyłam na patelni do jajek sadzonych, stąd ich niewielki rozmiar, ale czyż nie są urocze? Cynamon i wanilię można pominąć albo zastąpić/wzbogacić goździkami, imbirem lub skórką z ekocytryny albo pomarańczy.

Vegan, gluten free and sugar free mini pancakes with soy yogurt, buckwheat flour, amaranth expanded, apple, cinnamon and vanilla.

Wegańskie racuchy na sojowym jogurcie, z jabłkiem i poppingiem



Składniki (na 16-18 małych racuchów)
250 g naturalnego jogurtu sojowego Sojade
60 g mąki gryczanej
15 g amarantusa ekspandowanego (poppingu)
1 jabłko, starte na grubych oczkach
2-3 łyżki ksylitolu
1 łyżka oleju ryżowego (+ olej do smażenia)
1/3 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki mielonej wanilii lub 1/2 łyżeczki waniliowego ekstraktu

Wegańskie racuchy na sojowym jogurcie, z jabłkiem i poppingiem


Wszystkie składniki wrzuć do miski i dokładnie wymieszaj. Masa będzie dość gęsta. Jeśli lubisz bardzo słodkie racuchy, dodaj 3-5 kropel stewii fluid. Mnie wystarcza odrobina ksylitolu i słodycz jabłka 🙂 Smaż racuchy do zrumienienia z obu stron, na rozgrzanej patelni posmarowanej odrobiną oleju ryżowego. Najlepiej smażyć niewielkie, np. na patelni do jajek sadzonych, ponieważ mniejsze wygodniej się obraca.

Racuszki są bardzo kremowe w smaku i konsystencji – dzięki jogurtowi. Podawaj gorące samodzielnie, posypane odrobiną ksylitolowego pudru lub z kleksem domowego dżemu, np. jabłkowego lub śliwkowego.


Wegańskie racuchy na sojowym jogurcie, z jabłkiem i poppingiem