Na Kuchennym Progu

Potrawy bez glutenu, cukru, nabiału, wegańskie :: Książki kulinarne i dziecięce :: Spotkania i warsztaty :: Recenzje :: Różności
ciasta ucierane | na słodko | wypieki | z owocami

Ciasto amarantusowe z mirabelkami / Amaranth cake with mirabelles

11 września 2013
Ciasto amarantusowe z mirabelkami

W najdalszym kącie kuchennej szafki znalazłam płatki amarantusowe, na szczęście nadal zdatne do spożycia 🙂 Postanowiłam więc w końcu do czegoś je wykorzystać. Na przykład do ciasta. Na spacerze po nadrzecznych łąkach wypatrzyłam drzewko mirabelkowe, więc zebrałam trochę małych żółtych śliwek i użyłam ich do przygotowania ciasta. Wyszło ciekawe w smaku i w konsystencji, wyraźnie amarantusowe, z lekko kwaskową nutą mirabelek. Jeśli nie macie dostępu do mirabelek, użyjcie innych drobnych owoców, bakalii albo czekolady. Oczywiście zamiast zmielonych w młynku płatków amarantusowych można użyć mąki.

Amaranth cake with mirabelles and carob. Healthy, seasonal, without sugar, gluten and dairy.
 

Składniki (tortownica 20-22 cm)

O 150 g mąki amarantusowej
150 g mąki gryczanej
5-6 łyżek karobu lub kakao
garść poppingu z amarantusa (do posypania, np. firmy Ekoprodukt)
Z 2 jajka
10 łyżek oleju
70 g ksylitolu
35 kropel stewii fluid
M 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki cynamonu lub goździków
2 łyżki rumu (opcjonalnie)
W 1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 ml chłodnej wody
szczypta soli
D 1 łyżka ekologicznego octu jabłkowego
200-300 g mirabelek

Ciasto amarantusowe z mirabelkami

Mirabelki umyć, przekroić na pół i usunąć pestkę, podważając ją nożykiem.

Do miski wsypać obie mąki, karob, szczyptę ksylitolu (dla zachowania przemian), imbir oraz proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać.

W drugiej misce ubić jajka z ksylitolem i stewią na pulchną masę, następnie dodać olej, rum, sól, chłodną wodę oraz ocet. Wymieszać. Do mokrych składników dodawać stopniowo suchą mieszankę. Wyrobić ciasto. Będzie dość gęste. Na końcu dodać do masy mirabelki.

Ciasto przelać do formy, wierzch posypać poppingiem z amarantusa (inna nazwa to amarantus ekspandowany, jest podobny do dmuchanego ryżu), ewentualnie ułożyć połówki mirabelek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 40-50 minut. Ciasto nie będzie bardzo wysokie, ale nie jest zbite. Może trochę… lepiąco-ciągnące. Nie wiem jak to dokładnie określić 🙂
 

Ciasto amarantusowe z mirabelkami