Na Kuchennym Progu

Potrawy bez glutenu, cukru, nabiału, wegańskie :: Książki kulinarne i dziecięce :: Spotkania i warsztaty :: Recenzje :: Różności
kremy - puddingi - budynie | na słodko

Jaśminowo-migdałowy pudding ryżowy z owocami / Jasmine & almond rice pudding with fresh fruit

19 lipca 2014

Jaśminowo-migdałowy pudding ryżowy z owocami

Pyszny kremowy pudding ryżowy to prosty, szybki do przygotowania i bardzo pyszny deser. Dzięki użyciu ryżu jaśminowego (ewentualnie z dodatkiem suszonych kwiatów jaśminu, dla wzmocnienia aromatu) smak jest naprawdę niebanalny. Pudding można przyrządzić z kawałkami ryżu lub zmiksować na idealnie gładki krem. Polecam polanie wierzchu musem ze świeżych sezonowych owoców. Na zdjęciach widać mus truskawkowy ze świeżą miętą, ale równie dobre będą maliny, jagody, jeżyny, morele czy żurawina. Zimą, kiedy świeżych owoców brak, można polać pudding gorącym sosem czekoladowym. Bez glutenu, bez cukru, bez nabiału. Polecam!

Jasmine & almond rice pudding with fresh fruit. No gluten, sugar and no dairy products.

 
A jeśli nie masz czasu na zrobienie tego deseru samodzielnie, zapraszam do krakowskiej restauracji Spółdzielnia, w której jeszcze do końca lipca można zamówić go z karty 🙂

 

Składniki (na 4 pucharki)

200 g ryżu jaśminowego, wypłukanego
800 ml mleka migdałowego, najlepiej domowego (niesłodzonego i bez E-dodatków)
40-60 g ksylitolu (+ ewentualnie 10 g do posłodzenia owoców)
5 kropel stewii fluid
1 czubata łyżeczka suszonych kwiatów jaśminu (opcjonalnie)
300 g truskawek lub innych świeżych owoców
6-8 świeżych listków mięty (opcjonalnie)

Zagotuj mleko z ksylitolem, stewią i suszonym jaśminem (z dodatkowym jaśminowym suszem pudding będzie miał intensywniejszy smak, jeśli nie znasz smaku jaśminu lub nie przepadasz za mocnymi akcentami, spróbuj przyrządzić najpierw wersję puddingu bez dodatku suszu). Gotuj 5 minut na minimalnym ogniu.

Wyjmij jaśmin, wrzuć ryż, gotuj na średnim ogniu bez przykrywki, aż większość mleka zostanie wchłonięta i na powierzchni ryżu utworzą się „kratery”. W razie potrzeby dolej trochę więcej mleka. Przykryj garnek pokrywką, po chwili wyłącz gaz i zostaw ryż w szczelnie zamkniętym garnku, aż całkowicie zmięknie. Ryż możesz zostawić w całości lub jeszcze ciepły zmiksować na mniej lub bardziej gładki krem.

Truskawki zmiksuj z miętą i słodzikami na gładką masę. Miksuj przez 20-30 sekund, by ksylitol całkowicie się rozpuścił.

Nałóż ryż do pucharków, na wierzch wyłóż truskawkowy mus. Udekoruj kawałkiem truskawki z wetkniętymi w niego listkami mięty. Deser podawaj mocno schłodzony.

Jaśminowo-migdałowy pudding ryżowy z owocami