Na Kuchennym Progu

Potrawy bez glutenu, cukru, nabiału, wegańskie :: Książki kulinarne i dziecięce :: Spotkania i warsztaty :: Recenzje :: Różności
ciastka i drobne wypieki | książkowe inspiracje | na słodko | wypieki

Komiksowe ciastka „gościnotki” (bez glutenu, nabiału, cukru)

4 września 2017

Wczoraj na moim blogu recenzenckim opublikowałam wpis na temat fantastycznego komiksu dla młodych czytelników pt. „Hotel Dziwny. T. 1 – Przez zimę do wiosny”. Zachwyciłam się nim totalnie! Szczegółowo o komiksie piszę tutaj (klik). A w skrócie plusy (i tylko plusy!) znajdziecie na grafice na dole tego wpisu. Na końcu komiksu został zamieszczony przepis na ciasteczka zwane gościnotkami, którymi zajada się szczególnie jeden z bohaterów, Kaki. Przepis wydał mi się bardzo prosty i ciekawy, więc postanowiłam od razu go wypróbować. I oto są, gościnotki, choć w nieco innym wydaniu niż te książkowe. Moje są bowiem bez glutenu, bez masła i bez białego cukru. Zwiększyłam ilość mielonych migdałów, zamiast mąki pszennej dałam odrobinę kukurydzianej, masło zastąpiłam margaryną Alsan-Bio, a cukier biały aromatycznym cukrem kokosowym. Gościnotki są bardzo, bardzo słodkie i mięciutkie ❤ Nie są to typowe kruche ciasteczka, raczej pulchne, biszkoptowe pyszności, lekko kleiste w środku, a na samych brzegach nieco chrupiące. Przynajmniej te w mojej wersji 🙂 Bardzo polecam zarówno gościnotki, jak i komiks, wydany w polskiej wersji przez wspaniałe wydawnictwo Kultura Gniewu.

 
Gluten-free, sugar-free and dairy free almond cookies based on the recipe from the comic book “Hotel Strange. Wake Up, Spring”.

 
 

Składniki (na 12 ciastek)

2 białka jajek
50 g margaryny Alsan-Bio (w oryginale masło)
40 g zmielonych migdałów (dodatkowo dałam dwa gorzkie migdały, dla podkręcenia aromatu)
10 g mąki kukurydzianej
50 g cukru kokosowego
szczypta soli

 
 

Margarynę rozpuść w rondelku i odstaw do całkowitego przestudzenia.

Wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki: cukier, zmielone migdały, mąkę i sól.

Ubij pianę z białek. Gdy będzie już puszysta, ale nie sztywna, wlewaj stopniowo, nie przerywając ubijania, ostudzoną płynną margarynę. Na końcu wsyp suchą mieszankę i krótko wymieszaj.

Wlewaj porcje ciasta do silikonowej foremki na muffinki lub babeczki (albo do foremki metalowej posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką), maksymalnie do 3/4 wysokości. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut. Wyjmij, odstaw na kilka minut do przestudzenia, a następnie odwróć foremki nad kratką, by ciastka z nich wypadły. Zostaw je, by całkiem wystygły.

Jeśli chcesz…
Poeksperymentuj z różnymi mąkami, np. ryżową czy gryczaną. Możesz dać mniej migdałów i więcej mąki (pół na pół), do posłodzenia użyć ksylitolu, dodać szczyptę wanilii albo skórkę z cytryny.


 

Smacznego 🙂

I przyjemnej lektury! Minirecenzja komiksu poniżej 🙂