Na Kuchennym Progu

Potrawy bez glutenu, cukru, nabiału, wegańskie :: Książki kulinarne i dziecięce :: Spotkania i warsztaty :: Recenzje :: Różności
desery | lody i sorbety | na słodko

Lody chałwowe (bez glutenu, cukru, wegańskie)

7 sierpnia 2017

Obiecałam jeszcze jeden przepis na lody i jest 😀 Tym razem coś dla tych, którzy nie lubią zielonego 😉 Albo nie lubią lodów owocowych, kwaskowych. Konkretne, intensywne w smaku, gęste i napakowane aromatami, słodkie lody chałwowe ❤ Oczywiście bez glutenu i wegańskie, słodzone syropem klonowym (w wersji niewegańskiej można użyć miodu). Moje lody są czysto sezamowe, przy podaniu posypałam je posiekanymi orzechami i polałam dodatkowym syropem, ale posiekane dowolne orzechy możecie dodać bezpośrednio do lodowej masy.

 
Gluten-free, sugar-free and vegan ice cream with tahini, vanilla and maple syrup.

 

 

Na 8 kulek (3-4 porcje)

170 g gęstego mleka kokosowego albo śmietanki kokosowej lub migdałowej
120 g gęstego masła sezamowego (tahini, tylko gęsta część, bez oddzielonego tłuszczu)
syrop klonowy, w wersji niewegańskiej miód (do smaku)
szczypta mielonej wanilii lub odrobina naturalnego waniliowego ekstraktu
malutka szczypta soli

dodatkowo:
dowolne posiekane orzechy (laskowe, pistacjowe, migdały, włoskie)
syrop klonowy do polania lodów

 

 

Wszystkie składniki zmiksuj w blendrze na gładką masę. Spróbuj i oceń, czy jest wystarczająco słodka. Lepiej dosłodzić mniej i później polać lody dodatkowym syropem, niż przesłodzić 😉

Przełóż masę do pojemnika, szczelnie zamknij i wstaw do zamrażalnika. Po 30 minutach mrożenia energicznie zamieszaj zawartość widelcem. Mieszaj co trzydzieści minut, a nawet częściej, jeśli masz możliwość. Mieszanie jest bardzo ważne, zapobiega powstawaniu dużych kryształków lodu. Dzięki temu lody będą gładkie i kremowe.

Lody najlepiej zjeść od razu po zmrożeniu i uzyskaniu odpowiedniej konsystencji. Wtedy są najsmaczniejsze i najłatwiej się je nakłada.

Nabieraj porcje za pomocą łyżki do lodów i przekładaj do pucharków. Jeśli chcesz, posyp kulki posiekanymi orzechami i polej syropem klonowym (albo wymieszaj orzechy z syropem i nałóż na lody).

Na później
Jeśli lody będą przechowywane w zamrażalniku dłużej, mocno się zmrożą i stwardnieją niemal na kamień 😉 Wyjmij je 20-30 minut przed podaniem, by nieco zmiękły.

Smacznego!

 
Tak wyglądają lody bez przybrania