Na Kuchennym Progu

Potrawy bez glutenu, cukru, nabiału, wegańskie :: Książki kulinarne i dziecięce :: Recenzje :: Różności
desery | lody i sorbety | na słodko | wypieki i desery z warzywami | z owocami

Zielone lody bananowo-szpinakowe (bez glutenu, cukru, wegańskie)

4 sierpnia 2017

Ostatnio rozpieszczają nas upały, więc postanowiłam przygotować lody. Zielone ❤ Już od dłuższego czasu chciałam wypróbować połączenie banana i szpinaku (zamiennie można wykorzystać jarmuż albo pokrzywę) i okazało się ono strzałem w dziesiątkę! Dodatek soku z cytryny lub limonki albo kilka listków mięty podkręcają smak, który jest nieoczywisty, orzeźwiający. Jeśli użyjesz bardzo dojrzałych bananów, lodów nie trzeba będzie już niczym dosładzać. Ja lubię bardzo kwaśne. Ten przepis to pierwszy z cyklu do nowego, tajemniczego projektu książkowo-kulinarnego 🙂 Na razie cicho sza… Ale lody koniecznie wypróbujcie i to szybciutko, bo w moim zamrażalniku robią się już kolejne lodowe pyszności, które chcę wam niebawem pokazać 🙂

 
Gluten-free, sugar-free and vegan ice cream with bananas and spinach.

 

 

Na 6 kulek (2-3 porcje)

3 małe, dojrzałe banany (ze skórką ok. 420 g, po obraniu ok. 300 g)
80 g mrożonego szpinaku (zamiennie liści jarmużu lub pokrzywy)
sok z 1/2 limonki lub z 1/3 cytryny (albo do smaku)
kilka listków mięty (opcjonalnie)
1-2 łyżki śmietanki roślinnej lub tłustego mleka roślinnego, np. kokosowego (opcjonalnie)
1 łyżka syropu klonowego (ew. miodu) lub ksylitol zmielony na puder (opcjonalnie, do smaku)

 

 

Dojrzałe banany (z plamkami na skórce) obierz, zważ, pokrój w cienkie plasterki, wrzuć do woreczka i włóż do zamrażalnika. Po jakimś czasie wyjmij je i rozdziel, by jak najmniej się posklejały.

Gdy banany będą już całkowicie zamrożone, wrzuć je do mocnego blendera razem z mrożonym szpinakiem, sokiem i miętą (jeśli chcesz ją dodać). Zmiksuj na gładką masę na wysokich obrotach, popychając składniki tamperem. Ja miksuję w Vitamixie, ale kiedyś małe porcje lodów robiłam w zwykłym, malutkim blenderze. Da się, po prostu miksowanie trwa dłużej i częściej trzeba zgarniać składniki ze ścianek, w stronę ostrzy.

Jeżeli miksowanie będzie szło bardzo opornie, dodaj śmietankę roślinną lub tłuste, najlepiej gęste mleko roślinne (np. kokosowe z puszki, bez wody). Dodaj 1 lub 2 łyżki, nie więcej.

Skosztuj i ewentualnie dodaj do lodów trochę ulubionego słodzidła, odrobinę więcej soku z cytrusów lub listki mięty. Podawaj lody od razu, ponieważ szybko się topią!

Na później
Jeśli chcesz zjeść lody później, przełóż je do plastikowego pojemnika i włóż do zamrażalnika. Przed podaniem wyjmij lody kilka-kilkanaście minut wcześniej, by łatwiej było je nakładać.

Smacznego 🙂

 

 

 

 

Na tym zdjęciu widać kulki lodów pod koniec sesji, już lekko roztapiające się.
 

 

Tak wyglądają lody po mocnym zmrożeniu (dłuższym leżakowaniu w zamrażalniku). Przed nałożeniem porcji wyjmij je z zamrażalnika na kilka-kilkanaście minut.