Na Kuchennym Progu

Potrawy bez glutenu, cukru, nabiału, wegańskie :: Książki kulinarne i dziecięce :: Spotkania i warsztaty :: Recenzje :: Różności
ciasta ucierane | na słodko | wypieki | z owocami

Migdałowy placek z morelami / Almond cake with apricots

21 sierpnia 2013
Migdałowy placek z morelami

W tym roku w rankingu moich ulubionych owoców zdecydowanie prowadzą morele. Zjadam je niemal kilogramami 🙂 Na surowo jako śniadanie czy wręcz obiad, pieczone w cieście, gotowane z kompotu i w każdej innej możliwej formie. Idealnie skomponowały się z migdałowo-kukurydzianym plackiem. Ułożone na cieście połówki owoców sprawiają, że wypiek jest bardziej wilgotny, a posypane na wierzchu płatki migdałowe dodają kontrastowej chrupkości. Oczywiście nie mogłam się powstrzymać, by nie zjeść kawałka ciasta zaraz po wyjęciu z piekarnika, z jeszcze gorącą morelą… Wiem, że to niezbyt zdrowe, ale… Mmm :))

Delicious almond & corn flour cake with fresh apricots and almond flakes. Gluten, sugar and dairy-free!

Składniki (prostokątna blacha 30×20 cm)

Z 4 jajka
50 g ksylitolu (można pominąć, ale z nim konsystencja jest lepsza)
35 kropel stewii fluid (lub do smaku)
150 ml oleju
200 g mąki migdałowej
150 g mąki kukurydzianej
M 1 łyżeczka domowego ekstraktu z wanilii
1/2 łyżeczki cynamonu lub mielonych goździków
W 100 ml gazowanej wody mineralnej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
D 2 łyżki soku z cytryny
O 1/3 łyżeczki kurkumy

Dodatkowo: świeże morele i płatki migdałowe do posypania

Morele umyć, rozpołowić i usunąć pestkę. Nie trzeba ich obierać. Zostawić na sitku, aby obeschły.

Do jednej miski wsypać mąkę migdałową i kukurydzianą, cynamon lub goździki oraz proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.

W drugiej misce ubić jajka z ksylitolem i stewią (jeśli nie dodajecie ksylitolu, dodajcie trochę więcej stewii, ale najlepszy efekt, co do znudzenia powtarzam :), daje połączenie obu tych słodzików). Gdy masa stanie się gładka i jasna, dodać olej, ekstrakt waniliowy, sól i wodę mineralną oraz sok z cytryny.

Do masy z jajkami dodawać stopniowo wymieszane sypkie składniki. Dokładnie wymieszać. Wylać ciasto na wyłożoną papierem blachę. Na wierzchu ułożyć, jedna obok drugiej, połówki moreli, skórkami do dołu, delikatnie wciskając je w ciasto. Całość posypać płatkami migdałowymi.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 35 minut. Przestudzić i kroić na kwadraty w taki sposób, by na środku każdego znalazła się morela.

Migdałowy placek z morelami