Na Kuchennym Progu

Potrawy bez glutenu, cukru, nabiału, wegańskie :: Książki kulinarne i dziecięce :: Spotkania i warsztaty :: Recenzje :: Różności
ciasta ucierane | na słodko | wypieki | z owocami

Babka z jagodami i waniliową kruszonką / Bundt cake with blueberries and vanilla crumble

17 sierpnia 2013
Babka z jagodami i waniliową kruszonką

Znalazłam w piwnicy obręcz do tortownicy w kształcie kwiatka i postanowiłam upiec babkę. Brakowało komina, ale dzięki dużej kokilce i folii aluminiowej i to udało się załatwić 🙂 Na bazarku pyszniły się świeże jagody, więc to one stały się gwiazdami wypieku. Lubię gdy w cieście jest duuuuużo owoców, tak jak w tej babce, pysznej i niezwykle sycącej. Po przekrojeniu można trafić na fioletowe pola jagód. Przepis bez cukru i bez glutenu. Do delikatnej bezglutenowej kruszonki użyłam masła, ale można wykorzystać również olej kokosowy, choć to już nie będzie to samo…

Gluten-, sugar- and dairy-free cake with fresh blueberries and vanilla crumble.
 

Ciasto (forma 20-22 cm)

W1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

D 150-200 g jagód
kilka kropel soku z cytryny
O 150 g mąki gryczanej
duża szczypta kurkumy
Z 60 g ksylitolu
30 kropel stewii fluid
6 łyżek oleju
3 jajka
150 ml mleka ryżowego (lub innego)
M 130 g mąki ryżowej
1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego

Kruszonka

O 1/2 szklanki mąki gryczanej (ok. 70 g)
Z 50 g ksylitolu
50 g masła (ewentualnie oleju kokosowego)
pół laski wanilii

 

Babka z jagodami i waniliową kruszonką

Jagody umyć, przebrać, odcedzić. Przygotować kruszonkę. W rondelku roztopić masło, dodać wydrążone ziarenka wanilii, a następnie ksylitol. Podgrzewać i mieszać, aż ksylitol się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać mąkę i dokładnie wyrobić kruszonkę. Odstawić do ostygnięcia.

Składniki do ciasta podzielić na suche i mokre. Do jednej miski wsypać mąkę gryczaną, kurkumę, szczyptę ksylitolu (dla zachowania przemian), mąkę ryżową oraz proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać.

W drugiej misce ubijać jajka z ksylitolem i stewią, aż masa stanie się gładka i jasna. Wlać olej i mleko ryżowe. Dodać ekstrakt waniliowy, szczyptę soli oraz sok z cytryny. Wszystko razem wymieszać. Do płynnych składników wsypywać stopniowo mieszankę mączną. Masa będzie dość gęsta.

Do przygotowanej formy przełożyć połowę ciasta, ułożyć gęsto jagody i przykryć resztą ciasta. Wierzch posypać kruszonką. Część jagód można położyć na wierzchu, ale należy je przykryć kruszonką, aby się nadmiernie nie przypiekły. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 45-50 minut. Ciasto powinno się w tym czasie zrumienić, choć w przypadku wypieków bezglutenowych nie jest to takie oczywiste…

Babka z jagodami i waniliową kruszonką