Na Kuchennym Progu

Potrawy bez glutenu, cukru, nabiału, wegańskie :: Książki kulinarne i dziecięce :: Spotkania i warsztaty :: Recenzje :: Różności
babeczki i muffinki | na słodko | testy produktów | wypieki | z owocami

Muffinki z czerwonym winem i śliwkami / Muffins with red wine and plums

20 października 2013
Muffinki z czerwonym winem i śliwkami

Bezglutenowa wersja orkiszowych muffinek z winem i śliwkami, moich ulubionych. Zamiast orkiszu użyłam mączki migdałowej oraz ryżowej i amarantusowej. Do tego korzenne przyprawy i półwytrawne czerwone wino. Do wypieku tych muffinek używałam już kilku różnych win, tańszych i droższych, ale w tej wersji – z czerwonym półwytrawnym winem marki Celebro – muffinki są najsmaczniejsze. Śliwki oraz korzenne przyprawy sprawiają, że muffinki smakują jak grzaniec, więc będą idealne na długie jesienne i zimowe wieczory (można użyć śliwek mrożonych). Aromat wina jest mocno wyczuwalny. Po zjedzeniu kilku sztuk można zaobserwować lekkie rozluźnienie… W wersji dla dzieci wino można zastąpić sokiem z ciemnych winogron, śliwkowym lub jabłkowym.

Delicious gluten free muffins with plums and strong aroma of red wine. No sugar, no dairy product.

Składniki (na 14 muffinek o średnicy 6 cm)

O 250 ml czerwonego wina (użyłam półwytrawnego marki Celebro)
50 g mąki amarantusowej (np. firmy Ekoprodukt)
szczypta kurkumy
Z 150 g mączki migdałowej
30 g mielonego siemienia lnianego
50-60 g ksylitolu
15-20 kropel stewii fluid
6 łyżek oliwy lub oleju
2 jajka
M 50 g mąki ryżowej
1 czubata łyżeczka mielonych goździków
1 płaska łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
2 szczypty świeżo startej gałki muszkatołowej
W 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
D kilkanaście twardych śliwek węgierek, średniej wielkości

 

Muffinki z czerwonym winem i śliwkami

 

Do miski dodawać w kolejności suche składniki: mąkę amarantusową i kurkumę, mączkę migdałową i siemię lniane, mąkę ryżową, goździki, cynamon, imbir oraz gałkę, a na końcu proszek i sodę. Dokładnie wymieszać.

W drugiej misce ubić jajka na gładką, białą masę. Dodać ksylitol, stewię i olej, całość wymieszać. Następnie dodać szczyptę cynamonu lub goździków, szczyptę soli, a na końcu wlać wino. Zamieszać.

Mokre składniki wlać do miski z suchymi składnikami i połączyć za pomocą widelca. Ciasto przełożyć do silikonowej formy na muffinki, wypełniając każdą foremkę maksymalnie do 3/4 wysokości.

Śliwki umyć, przekroić na pół, wypestkować i połówki jeszcze raz przekroić (ewentualnie jeszcze raz na pół). Do każdej muffinki włożyć 2-3 ćwiartki śliwki, oparte skórką do siebie. Najlepiej zostawić je tak na chwilę i sprawdzić, czy nie będą się przewracać (jeśli będą, trzeba trochę poprawić ich ułożenie).

Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-25 minut. I gotowe!

Muffinki z czerwonym winem i śliwkami