Na Kuchennym Progu

Potrawy bez glutenu, cukru, nabiału, wegańskie :: Książki kulinarne i dziecięce :: Spotkania i warsztaty :: Recenzje :: Różności
dania wegańskie | dania wegetariańskie | konkursy | zupy

Zupa dyniowa, nie tylko dla Prosiaczka. I konkurs! / Pumpkin soup, not only for Piglet

23 października 2013
Zupa dyniowa

Przyszła jesień, więc czas na zupę dyniową! Pełna witamin i minerałów, rozgrzewająca i wzmacniająca odporność dzięki czosnkowi oraz świeżemu imbirowi, aromatyzowana curry, z dodatkowym kuminem i kurkumą. Poprawiająca samopoczucie, pyszna, radosna żółta zupka dla małych i dużych łasuchów. I dla Prosiaczków! :)) Jeśli nie lubicie czosnku lub imbiru, można je pominąć. Zupa będzie równie pyszna, choć zmniejszy się jej działanie antyprzeziębieniowe. W lżejszej, bardziej dietetycznej wersji zamiast ziemniaków można dodać kaszę jaglaną.

Nutritious and warming pumpkin soup, perfect for cold, with garlic, ginger, curry and fresh sage. Wegan and gluten free.
 

Składniki (na 3 porcje)

Z ok. 1/2 kg miąższu dyni (waga po obraniu i oczyszczeniu)
2 ziemniaki
1 marchewka
1 l warzywnego bulionu (lub więcej, jeśli lubicie rzadsze zupy)
oliwa do podsmażenia
pestki dyni (do podania)
M 1 cebula
1 łyżka siekanego imbiru (opcjonalnie)
1 łyżka siekanego czosnku (opcjonalnie)
1 czubata łyżeczka curry
1 duża szczypta kuminu
pieprz
listki świeżej szałwii (do podania)
W sól
D sok z cytryny
O kurkuma
jogurt kozi (opcjonalnie, do podania, w wersji niewegańskiej)

 

Zupa dyniowa

 

Miąższ dyni, ziemniaki, marchewkę oraz cebulę pokroić na mniejsze kawałki, np. w kostkę. W garnku rozgrzać kilka łyżek oliwy i zeszklić cebulkę. Dodać posiekany imbir, curry oraz kumin, zamieszać i zostawić na chwilę, by przyprawy oddały swój aromat. Na końcu dodać dynię i marchewkę, podsmażać kilka minut, uważając, aby mieszanina się nie przypaliła.

Do garnka wlać bulion warzywny, przykryć przykrywką i zagotować. Na wrzątek wrzucić ziemniaki i gotować do miękkości. Zamiast ziemniaków można dodać kilka łyżek opłukanej pod ciepłą wodą kaszy jaglanej (płukanie pozbawia ją goryczki).

Gotować do miękkości warzyw. Pod sam koniec gotowania dodać posiekany czosnek, dosłownie na 2-3 minuty przed podaniem. Jeśli nie lubicie jego smaku i zapachu, można go pominąć, ale ma fantastyczne działanie antybakteryjne i, tak jak imbir, przeciwzapalne.

Całość zmiksować na gładki krem, doprawić pieprzem, solą, sokiem z cytryny oraz kurkumą, najlepiej świeżo startą. Miseczki z zupą można udekorować odrobiną jogurtu (u mnie naturalny kozi), listkami świeżej szałwii oraz pestkami dyni. Dzięki tym dodatkom zupa będzie jeszcze zdrowsza, a my tym lepiej przygotujemy się na sezon przeziębieniowy.

 

Zupa dyniowa

 

A ponieważ we wstępie wspomniałam o Prosiaczku… to teraz słówko o Kubusiu, a dokładniej o Kubusiowej Akademii Gotowania.Kubusiowa Akademia Gotowania

Zachęcam was gorąco do zajrzenia na stronę http://gotujzkubusiem.pl/, gdzie znajdziecie szczegółowe informacje na temat tego projektu, a także konkurs ze wspaniałymi nagrodami dla małych kucharzy! Wystarczy przesłać swoją propozycję pysznej potrawy wspomagającej odporność dziecka. Konkurs trwa do 30 listopada. Spieszcie się 🙂

Do Kubusiowej Akademii Gotowania możecie się przyłączyć, czytając we wrześniu, październiku i listopadzie magazyn dla rodziców „Mam dziecko” oraz magazyn dla dzieci „Kubuś i Przyjaciele”.

Magazyn dla dzieci „Kubuś i Przyjaciele”

 KONKURS Z KUBUSIEM

A żeby jeszcze bardziej was zachęcić – do udziału w konkursie KAG oraz do przygotowywania zdrowych, a wręcz leczniczych potraw – zapraszam do udziału w moim małym konkursie. Do wygrania fartuszek i czapka małego kucharza, z logo Kubusiowej Akademii Gotowania, w zestawie z książeczką „Przysmaki” z serii Disney Kubuś i Przyjaciele. Więcej o książeczce przeczytacie w Kulinarnej czytelni.

Co należy zrobić, aby wygrać jeden z zestawów? Prześlijcie na mój adres mailowy swoją propozycję zdrowego, dyniowego dania, które lubią wasze dzieci i które spodobałoby się Prosiaczkowi, Kubusiowi i całej reszcie. Z wszystkich przepisów wybiorę dziesięć moim zdaniem najciekawszych. Nie ukrywam, że promowane będą dania wegetariańskie i wegańskie, bezglutenowe, bezcukrowe i „bezchemiowe” 🙂 Zdjęcia są mile widziane, ale nie wymagane. Żadnego zdjęcia ani przepisu nie wykorzystam, pozostaną tylko do mojej informacji.

Macie czas do 11 listopada włącznie. Wyniki podam 12 listopada w tym wpisie. Z nagrodzonymi szczęśliwcami skontaktuję się mailowo w dniu ogłoszenia wyników.

Życzę powodzenia! I dużo zdrowia na jesienno-zimowy czas!

12.11.13 Bardzo dziękuję za wszystkie przepisy! Co też powymyślaliście z dyni 🙂 A oto lista nagrodzonych: anulla, Krystek77, kat.minkiewicz, lulka, bonbon, marcela1984, MagdaTu, adrianamakota, MarysiaLach i boza_krowka. Gratuluję pomysłów! Nagrody już do was wędrują 🙂