Na Kuchennym Progu

Potrawy bez glutenu, cukru, nabiału, wegańskie :: Książki kulinarne i dziecięce :: Spotkania i warsztaty :: Recenzje :: Różności
dania wegetariańskie | na śniadanie | naleśniki/racuchy/placki

Orkiszowe naleśniki z dynią, tofu i prażonym sezamem / Spelt pancakes with pumpkin, tofu and toasted sesame seeds

21 października 2012
Orkiszowe naleśniki z dynią, tofu i prażonym sezamem

Jesień to czas dyni. Chętnie zjadamy pestki, które są bardzo zdrowe, a z wydrążonych warzyw coraz częściej przygotowujemy halloweenowe ozdoby. (Pestki dyni, tak jak inne pestki i orzechy, należy trzymać zawsze w szklanych słoikach, a nie w plastikowych torebkach.) Dynia bogata jest w witaminy i minerały. Im ciemniejszy miąższ, tym więcej cennych składników. A co zrobić z miąższem? Zupę, ciasto, a może sos do makaronu? Tym razem zapraszam na orkiszowe naleśniki bez mleka, z farszem z dyni i tofu, z odrobiną świeżego tymianku, cynamonu oraz prażonymi ziarnami sezamu. Idealne danie na obiad lub śniadanie. Prawdziwa jesienna uczta!

Spelt pancakes without milk, stuffed with pumpkin and tofu with fresh thyme, cinnamon and toasted sesame seeds. The perfect dish for lunch or breakfast.

Uwaga! Poniższy przepis powstał, kiedy jeszcze nie stosowałam diety bezglutenowej. Mąkę orkiszową można tu ewentualnie zamienić na pszenną bezglutenową, gryczaną, ryżową albo użyć gotowego miksu mąk bg o naturalnym składzie.
 

Naleśniki (10-12 dużych naleśników)

Z 2 łyżki oliwy
2 jajka
M szczypta cynamonu
W 2 szklanki gazowanej wody mineralnej
D 2 niepełne szklanki mąki orkiszowej
O szczypta kurkumy

W misce roztrzepać jajka z oliwą, dodać cynamon oraz wodę mineralną, wymieszać. Wsypywać stopniowo mąkę orkiszową (można zastąpić mąką pszenną) i dokładnie rozrobić ciasto, aby nie było grudek. Jeśli będzie zbyt gęste, dolać trochę wody. Na końcu dodać szczyptę świeżo startej kurkumy.

Patelnię delikatnie posmarować tłuszczem, tylko na początku, i smażyć naleśniki z obu stron. Trzymać na talerzu pod przykrywką lub w piekarniku, aby były ciepłe. Przygotować nadzienie.

Orkiszowe naleśniki z dynią, tofu i prażonym sezamem

 

Dyniowe nadzienie

Z 600 g dyni (waga po obraniu i wydrążeniu)
4-5 łyżek ziaren sezamu
odrobina oliwy
M 1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu oraz imbiru
W 300 g tofu
sól do smaku
D sok z cytryny
O garstka świeżego tymianku

Na suchej, rozgrzanej patelni uprażyć ziarna sezamu. Powinny nabrać złocistego koloru i uwolnić wspaniały aromat. Sezam odłożyć, na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, wrzucić pokrojony w małą kostkę miąższ dyni. Dusić do miękkości (dynia stanie się szklista). Dodać przyprawy korzenne, pokrojone w kosteczkę tofu oraz sól, pokropić sokiem z cytryny.

Gdy nadzienie będzie dobrze podgrzane, wrzucić listki tymianku oraz podprażony sezam (odłożyć odrobinę do dekoracji). Porcją nadzienia smarować jedną czwartą każdego naleśnika, złożyć na pół i jeszcze raz na pół, aby uzyskać trójkąt. Ułożyć naleśniki na talerzu, posypać odłożonym sezamem i udekorować gałązką świeżego tymianku.

Naleśniki można również podać w wersji na słodko. Wystarczy dodać do podduszonej dyni ulubiony słodzik (np. stewię albo miód), a pominąć sól oraz tymianek. Zamiast soku z cytryny można dodać pokrojone w kostkę kwaśne jabłko i lekko poddusić całość.

Przepis dodaję do akcji:

  Dyniowe przysmaki