Na Kuchennym Progu

Potrawy bez glutenu, cukru, nabiału, wegańskie :: Książki kulinarne i dziecięce :: Spotkania i warsztaty :: Recenzje :: Różności
ciastka i drobne wypieki | na słodko | wypieki | z owocami

Podwójnie jabłkowe rogaliczki / Double apple croissants

24 października 2012
Podwójnie jabłkowe rogaliczki

Jesień to pora jabłek i śliwek. O śliwkach było już dużo, dziś czas więc na kolejną odsłonę jabłek. Nadziewanie tymi owocami rogaliczków nie jest niczym nowym, ale czy dodawaliście kiedyś jabłka do ciasta na rogaliki? Jeśli nie, koniecznie spróbujcie! Niektórzy twierdzą, że do pieczenia nadają się tylko określone odmiany jabłek, ale ja wykorzystuję takie owoce, jakie akurat mam. Surowe ciasto z dodatkiem jabłek będzie w konsystencji przypominało nieco plastelinę, ale po upieczeniu stanie się przyjemnie chrupiące. Trzeba tylko dokładnie odcisnąć starte jabłka i uważać, by nie przedobrzyć z ilością nadzienia, bo może rozerwać lub nadmiernie rozmoczyć delikatne jabłkowe ciasto.

Amazing croissants – both dough and filling contains apples.

Uwaga! Poniższy przepis powstał, kiedy jeszcze nie stosowałam diety bezglutenowej. Mąkę pszenną/orkiszową można tu ewentualnie zamienić na pszenną bezglutenową albo użyć gotowego miksu mąk bg o naturalnym składzie.
 

Składniki (na ok. 50 rogaliczków)

D 2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
200 g jabłek startych na drobnych oczkach
kilka jabłek do nadziewania (u mnie 3 średnie, pokrojone w drobną kostkę)
O szczypta kurkumy
Z 200 g masła
8-10 kropel stewii fluid
M 1/4-1/2 łyżeczki cynamonu
W szczypta soli

Jabłka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odstawić. Nadmiar soku odcisnąć. W kolejności wykładać składniki na stolnicę lub do miski i zagnieść ciasto. Powinno mieć konsystencję zwartej plasteliny. Jeśli będzie zbyt „wolne”, należy dodać nieco więcej mąki.

Z rozwałkowanego ciasta wycinać trójkąty, nakładać pokrojone w kostkę jabłka i zwijać rogaliki. Jeśli zwijanie sprawia trudności, ciasto się rozrywa, trzeba dodać do niego troszkę mąki (by było stabilniejsze) albo zmniejszyć ilość nadzienia.

Na blasze układać rogaliki, zachowując 1-1,5 cm odstępu. Piec 30-35 minut w temp. 180°C, do lekkiego zrumienienia. Przed pieczeniem można posmarować rogaliki roztrzepanym jajkiem lub samym żółtkiem, ale nie jest to konieczne. To wszystko! Podwójnie jabłkowe rogaliczki gotowe 🙂

Przepis otrzymał wyróżnienie w konkursie serwisu Palce lizać na kruche wypieki.

Dodaję go również do akcji: