Na Kuchennym Progu

Potrawy bez glutenu, cukru, nabiału, wegańskie :: Książki kulinarne i dziecięce :: Spotkania i warsztaty :: Recenzje :: Różności
akcje promocyjne

Przepisy i zdjęcia z naszych warsztatów kulinarnych podczas Dni Alergii

25 listopada 2015


Druga edycja warszawskich Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej już za nami! Miniony weekend był bardzo intensywny i ciekawy. Serdecznie dziękuję wszystkim odwiedzającym nasze stoisko oraz strefę warsztatową za pozytywną energię, ciekawe rozmowy, komplementy pod adresem naszych książek oraz opowieści o waszym gotowaniu 🙂 Przez te dwa dni poznałyśmy wielu sympatycznych i mądrych ludzi, wpisałyśmy mnóstwo dedykacji do naszych książek i częstowałyśmy domowymi bezglutenowo-bezcukrowo-wegańskimi pierniczkami oraz ciastkami kasztanowymi, które bardzo szybko znikały – na niedzielę zostało już tylko kilkanaście sztuk z przepastnego pojemnika 🙂 Na stoiskach innych wystawców znalazłyśmy kilka interesujących nowych produktów, nie tylko spożywczych! Niestety, w tym roku nie udało nam się posłuchać żadnych wykładów, ale za to prowadziłyśmy warsztaty kulinarne, z których poniżej zdaję fotograficzną relację. Przy okazji dołączam przepisy na potrawy, które wspólnie przyrządzaliśmy. Także na budyń, na który nie wystarczyło już czasu… Oj, działo się w tej kuchni, działo! Kto był, ten wie 🙂 Zapraszam do obejrzenia zdjęć, głównie z warsztatów. A także do wypróbowania przepisów, według których przygotowywałyśmy warsztatowe potrawy. Przepisy znajdują się na samym dole wpisu.

Tak wyglądały nasze sobotnie warsztaty krok po kroku 🙂

Zaczynamy warsztaty! Razem z nami na wyspie kulinarnej gotują cztery osoby.
Zaczynamy warsztaty! Razem z nami na wyspie kulinarnej gotują cztery osoby.

 

Na początek zaparzałyśmy ciasto na pierogi gryczane. W garnku gotowałyśmy wodę z odrobiną oleju.
Na początek zaparzałyśmy ciasto na pierogi gryczane. W garnku gotowałyśmy wodę z odrobiną oleju.

 

A następnie dosypywałyśmy mąkę wymieszaną ze zmielonymi nasionami chia. Mąkę trzeba odważyć bardzo dokładnie. Nie róbcie tego w domu na takiej wadze :)
A następnie dosypywałyśmy mąkę wymieszaną ze zmielonymi nasionami chia. Mąkę trzeba odważyć bardzo dokładnie. Nie róbcie tego w domu na takiej wadze 🙂

 

Trwa mieszanie ciasta pierogowego w garnku i dolewanie wody, by uzyskać odpowiednią konsystencję.
Trwa mieszanie ciasta pierogowego w garnku i dolewanie wody, by uzyskać odpowiednią konsystencję.

 

Ciasto musi być miękkie i sprężyste. Na warsztatach robiłyśmy je - przypadkowo - inną metodą niż zwykle. Ale wyszło identycznie :)
Ciasto musi być miękkie i sprężyste. Na warsztatach robiłyśmy je – przypadkowo – inną metodą niż zwykle. Ale wyszło identycznie 🙂

 

Teraz przygotowujemy ciasto na błyskawiczne chlebki z patelni.
Teraz przygotowujemy ciasto na błyskawiczne chlebki z patelni.

 

Doprawiłyśmy je świeżą bazylią oraz czarnuszką.
Doprawiłyśmy je świeżą bazylią oraz czarnuszką.

 

Publiczność z ciekawością zaglądała w nasze garnki :)
Publiczność z ciekawością zaglądała w nasze garnki 🙂

 

Wanda prezentuje idealną konsystencję ciasta na chlebki.
Wanda prezentuje idealną konsystencję ciasta na chlebki.

 

A tak wyglądają chlebki rozwałkowane i gotowe do smażenia.
A tak wyglądają chlebki rozwałkowane i gotowe do smażenia.

 

Kiedy w kuchni się gotuje, trudno usiedzieć na miejscach :)
Kiedy w kuchni się gotuje, trudno usiedzieć na miejscach 🙂

 

Chlebki usmażone, więc wracamy do wyrabiania ciasta pierogowego.
Chlebki usmażone, więc wracamy do wyrabiania ciasta pierogowego.

 

Część publiczności skrzętnie notuje proporcje składników i nasze porady :)
Część publiczności skrzętnie notuje proporcje składników i nasze porady 🙂

 

I w końcu zaczyna się lepienie pierogów :) Wcale nie jest to takie trudne, jak się wielu osobom wydaje.
I w końcu zaczyna się lepienie pierogów 🙂 Wcale nie jest to takie trudne, jak się wielu osobom wydaje.

 

Pokazuję, jak zrobić to sprawnie i w taki sposób, by pierogi nie rozpadły się podczas gotowania.
Pokazuję, jak zrobić to sprawnie i w taki sposób, by pierogi nie rozpadły się podczas gotowania.

 

Powtarzam w kółko, by bardzo dokładnie zlepić brzegi. To naprawdę bardzo ważne :)
Powtarzam w kółko, by bardzo dokładnie zlepić brzegi. To naprawdę bardzo ważne 🙂

 

Pierogi nareszcie ugotowane! Kolejka do degustacji już się ustawia :)
Pierogi nareszcie ugotowane! Kolejka do degustacji już się ustawia 🙂

 

Chlebki z domowym wegańskim smalczykiem i białą rzodkwią również szybko znikały :)
Chlebki z domowym wegańskim smalczykiem i białą rzodkwią również szybko znikały 🙂

 

Pierogi zrobiłyśmy z nadzieniem z suszonych śliwek oraz z nadzieniem ziemniaczanym.
Pierogi zrobiłyśmy z nadzieniem z suszonych śliwek oraz z nadzieniem ziemniaczanym.

 

Cieszymy się, że wam smakowało!
Cieszymy się, że wam smakowało!

 

Tak wyglądało nasze stoisko :)
Tak wyglądało nasze stoisko 🙂

 

A tak słodki poczęstunek dla naszych gości: pierniczki gryczano-jaglane oraz ciastka kasztanowe.
A tak słodki poczęstunek dla naszych gości: pierniczki gryczano-jaglane oraz ciastka kasztanowe.

 

Oto nasze menu warsztatowe w formie graficznej 🙂

Menu na warsztaty kulinarne podczas Dni Alergii 2015

A teraz czas na przepisy!
1. Pierogi gryczane zaparzane z suszonymi śliwkami

Na ok. 60 sztuk

Ciasto
340 g pełnoziarnistej mąki gryczanej
50 g zmielonego złocistego siemienia lnianego lub nasion chia (z chia ciasto jest lepsze!)
2 łyżki oleju lub oliwy

Nadzienie
500 g suszonych śliwek (miękkich, bez pestek)
cynanom, goździki, skórka otarta z ekopomarańczy (opcjonalnie, do smaku)

Przygotuj nadzienie
Śliwki zalej wrzątkiem i odstaw przynajmniej na godzinę. Muszą być bardzo miękkie. Po tym czasie odlej wodę i dokładnie odciśnij śliwki. Za pomocą widelca lub blendera nieco rozdrobnij owoce albo pokrój je nożem na mniejsze kawałki. Jeśli chcesz, dodaj odrobinę cynamonu, goździków lub skórki pomarańczowej. Żadne słodzidło nie jest potrzebne, ponieważ śliwki są wystarczająco słodkie.

Przygotuj ciasto
W rondelku zagotuj 350 ml wody. Na wrzątek z olejem wsyp mieszankę złożoną z mielonego siemienia lub mielonego chia i 140 g mąki gryczanej. Resztę mąki gryczanej (200 g) dodaj partiami do zaparzonej mąki na stolnicy i zagnieć gładkie ciasto.

Podziel je na cztery części i każdą po kolei rozwałkuj na grubość 1,5-2 mm. Aby ciasto nie przyklejało się do blatu i do wałka, najlepiej rozwałkować je na kawałku folii spożywczej i przykryć drugim kawałkiem.

Z ciasta wykrój kółka, za każdym razem zanurzając brzeg szklanki w mące. Unoś folię, kolejno zdejmuj krążki i na środek łyżeczką nakładaj porcję nadzienia (nie za dużo, by pierogi się nie rozrywały). Dokładnie zlep brzegi, dociskając je 2-3 razy. Zanurzaj koniuszki palców w mące, by nie lepiły się do ciasta. Obejrzyj każdego pieroga z obu stron. Jeśli podczas zlepiania na cieście pojawi się mała dziurka, zalep ją palcami, nieco naciągając ciasto.

Wrzuć pierogi do garnka z dużą ilością wrzącej wody i gotuj delikatnie, na małym ogniu, przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia pierogów na wierzch i ponownego zawrzenia wody. Gotowanie na zbyt dużym ogniu może spowodować, że pierogi się uszkodzą lub będą wyglądać mało estetycznie. Nie wkładaj na raz zbyt wielu pierogów, powinny pływać dość swobodnie.

Pierogi ze śliwką smakują wybornie podane z kwaskowymi dodatkami, np. niesłodzoną konfiturą albo musem jabłko-mango (firmy EnerBio, dostępny w sieci sklepów Rossmann) lub posypane posiekanymi orzechami.
2. Ekspresowe chlebki gryczano-kukurydziane (flatbready)

Na 6 sztuk o średnicy 10-12 cm

100 g mąki gryczanej
100 g mąki kukurydzianej (+ do podsypania)
1,5 płaskiej łyżeczki soli
2 płaskie łyżeczki czarnuszki
1 łyżka świeżej posiekanej bazylii

Mąki wsyp do miski i wymieszaj z solą. Następnie wlej 150 ml wody, dodaj nasiona czarnuszki i posiekaną bazylię. Dokładnie wyrób ciasto łyżką, a następnie wyłóż na posypany mąką blat i dokładnie oprósz mąką. Uformuj z ciasta równy wałek i pokrój ostrym nożem na 6 części. Każdą obtocz w mące i utocz w dłoniach kulkę. Spłaszcz ją na placuszek o średnicy 10–12 cm. Możesz sobie w tym pomóc szeroką silikonową łopatką.

Patelnię przed wypiekaniem dość silnie rozgrzej. W czasie wypiekania ustaw płomień średniej wielkości, aby chlebki nie zaczęły się przypalać. Kładź chlebki na gorącą patelnię. Każdy podpiekaj z obu stron przez 2–3 minuty, aż nabierze złocistego koloru i chrupkości na brzegach. Podawaj ciepłe, z ulubionymi dodatkami.

Jeśli chcesz odłożyć chlebki na kilka godzin lub do następnego dnia, po wystygnięciu przechowuj je w dopasowanym wielkością naczyniu ze szczelną pokrywką lub owiń folią spożywczą.
3. ​Budyń kasztanowy

1/2 l mleka ryżowego lub innego mleka roślinnego
50 g mąki kasztanowej
20 g mąki ziemniaczanej
2 łyżki ksylitolu
1 łyżka melasy z karobu (+ do podania)
1 łyżka oleju kokosowego

Mąki dokładnie wymieszaj i rozprowadź w ok. 1/3 zimnego mleka, dodaj ksylitol i ponownie wymieszaj. Resztę mleka zagotuj. Zdejmij z palnika, wlej rozmieszaną mąkę i energicznie mieszaj. Postaw garnek na ogniu, ciągle mieszając. Kiedy zgęstnieje, zestaw z ognia, dodaj melasę i olej kokosowy, od razu dokładnie wymieszaj. Przełóż do miseczek, udekoruj melasą.
4. Pierniczki zaparzane

Na 25-30 sztuk

Mąka – wersja I
100 g pełnoziarnistej mąki gryczanej
80 g mąki ryżowej
40 g mąki ziemniaczanej
20 g skrobi z tapioki

Mąka – wersja II
160 g pełnoziarnistej mąki gryczanej
80 g mąki jaglanej

Pozostałe składniki
70 g ksylitolu
70 g miodu lub syropu daktylowego bądź klonowego
120 ml mleka (może być dowolne roślinne)
20 g nasion chia + 60 ml wrzątku
2 łyżeczki kakao lub karobu
1-2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka goździków
po 1/2-1 łyżeczki kardamonu i imbiru
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej (lub 1/2 łyżeczki sody i 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia)

Nasiona chia zmiel w blenderze lub młynku bardzo drobno, zalej wrzątkiem, wymieszaj, przykry, odstaw na kwadrans, odkryj i przestudź.

W misce wymieszaj suche składniki: mąki (wybierz mieszankę I lub II), kakao lub karob, przyprawy oraz sodę.

Do małego garnka z grubym dnem wrzuć ksylitol, miód lub syrop oraz mleko i podgrzewaj całość na małym ogniu, mieszając, aż ksylitol się rozpuści. Gdy zacznie się gotować, zdejmij garnek z ognia i wsyp suchą mieszankę, energicznie mieszając drewnianą łyżką. Wymieszaj dobrze, by nie było widać surowej mąki.

Gorące ciasto odstaw do ostygnięcia. Kiedy będzie chłodne lub już tylko lekko ciepłe, dodaj zaparzone chia i zagnieć ciasto.

Ciasto jest dość miękkie, dlatego trudno wykrajać z niego kształty. Najlepiej odrywaj kawałki i dłonią lekko obsypaną mąką formuj z nich kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Kulki układaj na papierze do pieczenia w odstępach 3-4 cm, a następnie delikatnie spłaszczaj, tworząc kopułkę lub placuszek o grubości około 1 cm.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 170ºC przez 12 minut. Po ostudzeniu przechowuj w ciemnym miejscu w szklanym słoiku lub metalowej puszce do 3 tygodni.

Przepisy na ziemniaczany farsz do pierogów, wegański smalczyk oraz ciastka kasztanowe, którymi częstowałyśmy na stoisku, znajdziecie w naszych książkach 🙂 Jest tam również wiele porad, którymi dzieliśmy się w trakcie gotowania, np. na temat sklejania i mrożenia pierogów czy mielenia kasz na mąkę w domu.

Życzymy miłej lektury! I smacznego 🙂