Na Kuchennym Progu

Potrawy bez glutenu, cukru, nabiału, wegańskie :: Książki kulinarne i dziecięce :: Spotkania i warsztaty :: Recenzje :: Różności
ciasta ucierane | na słodko | wypieki | z owocami

Puszyste ciasto migdałowe ze śliwkami / Fluffy almond cake with plums

13 października 2012

To już trzeci wpis poświęcony śliwkom. Tak, jestem namiętnym śliwkożercą. Uwielbiam te słodkie, soczyste, fioletowe cuda. W każdej postaci – świeże i suszone, na surowo i gotowane. A ponieważ jesień to idealny czas dla śliwek, na pewno przed zimą pojawią się u mnie jeszcze kilka razy. Śliwki mają korzystny wpływ na nasze zdrowie i urodę, warto więc częściej po nie sięgać. Dziś prosty przepis na ciasto śliwkowe z migdałami, oczywiście bez cukru. Jest wilgotne, puszyste i bardzo szybko znika. Najchętniej zjadłabym całe sama, ale tym, co do dobre, należy się przecież dzielić 🙂

Fluffy and moist almond cake with plums – perfect autumn dessert.

Uwaga! Poniższy przepis powstał, kiedy jeszcze nie stosowałam diety bezglutenowej. Pod pierwotnym przepisem podaję nową wersję ciasta, tym razem bezglutenową. W poniższej można ostatecznie użyć mąki pszennej bezglutenowej albo jakiegoś gotowego miksu mąk bg o naturalnym składzie.
 

Składniki (prostokątna blacha 30×20 cm)

Z 100 g mączki migdałowej
100 g migdałów posiekanych lub w płatkach
3 jajka
200 ml oleju (np. z pestek winogron, nierafinowanego!)
70 g ksylitolu lub syropu z agawy
30 kropel stewii fluid
M 1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka mielonych goździków
W 1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
szczypta soli
D 300 g mąki pszennej lub orkiszowej
200 ml soku śliwkowego lub jabłkowego (bez cukru)
kilkanaście dorodnych śliwek, wypestkowanych
O szczypta świeżo startej kurkumy

W misce dokładnie wymieszać suche składniki: migdały, cynamon i goździki, proszek z sodą oraz mąkę pszenną lub orkiszową. W osobnej misce ubić lekko żółtka, syrop z agawy i stewię. Wlać olej i jeszcze chwilę ubijać. Dodać szczyptę cynamonu, dla zachowania przemian, oraz szczyptę soli. Do masy wlać sok śliwkowy lub jabłkowy (możecie poeksperymentować z innym kwaskowym sokiem), wymieszać. Masa powinna być dość rzadka.

Wsypywać stopniowo mieszankę suchych składników. Można ją przesiać, aby ciasto było jeszcze bardziej pulchne. Mieszać aż do całkowitego połączenia. Dodać szczyptę kurkumy oraz posiekane migdały. Ubić białka na pianę i dodać do ciasta. Połączyć delikatnie, ale w miarę szybko, za pomocą drewnianej łyżki.

Wylać ciasto na blachę wyłożoną pergaminem. Na wierzchu ułożyć pokrojone na ćwiartki śliwki, skórką do dołu, zakrywając dość szczelnie powierzchnię ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 35-40 minut. Po upieczeniu można dodatkowo posypać ciasto płatkami migdałowymi. I gotowe!

Pulchne ciasto migdałowe ze śliwkami

 
 

Wersja bezglutenowa

Składniki (prostokątna forma o wymiarach 22×28 cm)

Z 250 g mączki migdałowej
100 g migdałów posiekanych lub w płatkach
3 jajka
150 ml oleju (np. z pestek winogron, nierafinowanego!)
70 g ksylitolu
30 kropel stewii fluid
M 1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka mielonych goździków
W 100 ml chłodnej wody
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
D 1 łyżka soku z cytryny
O 100 g mąki gryczanej

W misce dokładnie wymieszać suche składniki: mąkę gryczaną, migdały, cynamon i goździki oraz proszek. W osobnej misce ubić lekko żółtka z ksylitolem i stewią. Wlać olej i jeszcze chwilę ubijać. Dodać szczyptę cynamonu, dla zachowania przemian, oraz szczyptę soli. Do masy wlać wodę i sok z cytryny (zamiast wody można użyć soku owocowego, np. śliwkowego lub jabłkowego), wymieszać. Masa powinna być dość rzadka.

Wsypywać stopniowo mieszankę suchych składników. Mieszać aż do całkowitego połączenia. Dodać posiekane migdały. Ubić białka na pianę i dodać do ciasta. Połączyć delikatnie, ale w miarę szybko, za pomocą drewnianej łyżki.

Wylać ciasto na blachę wyłożoną pergaminem. Na wierzchu ułożyć pokrojone na ćwiartki śliwki, skórką do dołu, zakrywając dość szczelnie powierzchnię ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 35-40 minut. Po upieczeniu można dodatkowo posypać ciasto płatkami migdałowymi. I gotowe! Ciasto jest nieco niższe niż to w wersji pszennej lub orkiszowej, ale równie smaczne i pulchne.