Na Kuchennym Progu

Potrawy bez glutenu, cukru, nabiału, wegańskie :: Książki kulinarne i dziecięce :: Spotkania i warsztaty :: Recenzje :: Różności
dania wegańskie | dania wegetariańskie | sałatki i surówki

Kolorowe „lody” ziemniaczane / Colorful potato „ice cream”

9 października 2012
Kolorowe „lody” ziemniaczane

Ziemniaki nie muszą być nudne! Przedstawiam wspaniałe, kolorowe „lody” ziemniaczane, dzięki którym na nowo pokochacie purée. Przepis jest bajecznie prosty! Możecie wykorzystać wasze ulubione dodatki lub skorzystać z moich propozycji. Niepozorne ziemniaczane bulwy mają sporo witamin oraz potasu obniżającego ciśnienie krwi. Wbrew powszechnej opinii nie są ciężkostrawne ani tuczące, pod warunkiem, że na talerzu nie towarzyszą im panierowane kotlety i ciężkie sosy. Ja do moich kolorowych ziemniaczanych kulek podałam prostą, świeżą sałatkę.

Crazy colorful potato puree in four flavors, served as balls of ice cream, with a simple and healthy salad.

Ziemniaczane kulki (3-4 porcje)

Z 20 średnich ziemniaków
2 brokuły
M szczypta suszonego oregano oraz tymianku
pieprz
W kilkanaście czarnych oliwek
sól
D 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
O 3 łyżki sera owczego (lub koziego, można też użyć tofu w przemianie W)
1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki

Do dużego garnka wlać trochę zimnej wody, ewentualnie osolić delikatnie. Im mniej soli, tym zdrowsze będzie danie. Kiedy woda zacznie wrzeć, wrzucić do niej obrane ziemniaki i gotować do miękkości*. W tym samym czasie ugotować na parze brokuły. Odciąć tylko najciemniejsze, wierzchnie części różyczek, resztę brokułów wykorzystać do innego dania. Ugotowane ziemniaki rozgnieść na purée, podzielić masę na cztery części, do poszczególnych porcji dodać:

1. ugotowane wierzchnie części brokułowych różyczek, doprawić pieprzem i solą;
2. tymianek, drobno pokrojone czarne oliwki;
3. trochę oregano, odrobinę soli, przecier pomidorowy oraz słodką paprykę;
4. pokruszony ser owczy (jeśli używacie tofu, należy dodać do ziemniaków najpierw pieprz lub zioła, a następnie tofu, ewentualnie dosolić).

* Wszelkie zielone części ziemniaków oraz kiełki należy usunąć, ponieważ zawierają szkodliwą dla zdrowia solaninę. Im ziemniaki drobniej pokrojone, tym większa utrata wartości odżywczych podczas gotowania. Nie należy też moczyć ziemniaków wcześniej w zimnej wodzie, ponieważ z płynem wylewa się to, co najcenniejsze. Najlepiej wrzucić całe lub tylko przepołowione ziemniaki do minimalnej ilości wrzątku i gotować pod szczelną przykrywką w garnku z grubym dnem. Warto też przyrządzać ziemniaki na parze albo w piekarniku.

Kolorowe „lody” ziemniaczane

Ziemniaki nakładać na talerz lub do pucharków za pomocą łyżki do lodów. Uwaga! Kulki z pomidorami i brokułami są mniej wytrzymałe na nacisk, więc lepiej układać  je na górze, jeśli efekt wizualny ma być przyjemny dla oka :).  Posypać kiełkami rzodkiewki lub polać odrobiną dobrej oliwy. Podawać z prostą sałatką bez dressingu, na przykład taką:

Zdrowa sałatka (3-4 porcje)

Z 1 duży ogórek
M garść kiełków rzodkiewki
szczypta pieprzu
W szczypta soli
D garstka świeżego koperku
kilka kropel soku z cytryny
O odrobina świeżej szałwii, majeranku lub rukoli (niekoniecznie)

Ogórka pokroić w kostkę, wrzucić do miski. Dodać kiełki, szczyptę pieprzu i soli, koperek oraz sok z cytryny. Jeśli sałatka ma być bardziej urozmaicona, można dodać także pokrojone pomidory, ewentualnie odrobinę świeżych ziół, rukolę lub porwaną sałatę lodową. Dokładnie wymieszać. Sałatka jest prosta i pyszna. Naprawdę nie potrzeba do niej żadnych sosów. Idealnie komponuje się z kremowymi „lodami” ziemniaczanymi.

Smacznego!
Przepis otrzymał drugą nagrodę w konkursie „Podane z fantazją”.

Dodałam go również do akcji: