Na Kuchennym Progu

Potrawy bez glutenu, cukru, nabiału, wegańskie :: Książki kulinarne i dziecięce :: Spotkania i warsztaty :: Recenzje :: Różności
czekolada | desery | kremy | na słodko | naleśniki/racuchy/placki | różności kulinarne | torty

Torcik naleśnikowy z kremem kasztanowym (bez glutenu, cukru, nabiału)

23 kwietnia 2017

Dziś wpis urodzinowy 🙂 Będzie więc tort! Jeden z moich najulubieńszych <3 Z trzech powodów: po pierwsze - kasztany, które ubóstwiam, po drugie - kakao (kakao i czekolada są dobre pod każdą postacią) i po trzecie - forma, bardzo oryginalna, tort jest bowiem złożony nie z biszkoptów, lecz z naleśników! Całość przygotowuje się bardzo łatwo i szybko. Nie ma obawy, że biszkopt nie wyjdzie albo że będzie zbyt suchy. Tort naleśnikowy można przygotować z różnymi kremami i przybraniami, na słodko lub na słono. Ten przepis znajdziecie także w mojej trzeciej książce „Bez pszenicy na każdą okazję”, oczywiście w rozdziale urodzinowym 🙂 Tort można zrobić w wersji całkowicie wegańskiej, przygotowując naleśniki bez jajek.

Delicious gluten-free, sugar-free and dairy-free birthday “cake” made of cocoa & chestnut flour pancakes, with chestnut filling. Optionally vegan.

 

 

Naleśniki kasztanowo-kakaowe

Na 12 sztuk o średnicy 15 cm*

70 g mąki kasztanowej
60 g skrobi z tapioki
10 g kakao lub karobu
20 g ksylitolu zmielonego na puder
200 ml mleka (może być dowolne roślinne)
2 jajka
1 łyżka oleju + do smażenia

Jajka roztrzep trzepaczką lub zmiksuj, dodaj olej i mleko. Na końcu wsyp wymieszane ze sobą suche składniki: mąkę, skrobię, kakao lub karob oraz ksylitol. Dokładnie wymieszaj, by nie było grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiego kakaowego budyniu.

Patelnię do naleśników posmaruj odrobiną oleju (za pomocą pędzelka lub papierowego ręczniczka), rozgrzej, wlewaj warstwę ciasta i smaż naleśniki z obu stron. Smażą się szybko, więc musisz uważać, by nadmiernie się nie przypiekły. Gotowe układaj na talerzu i przykryj pokrywką lub drugim talerzem, aby nie wysychały.

 

 

Krem

400 g ugotowanych, obranych kasztanów jadalnych**
90 g masła lub wegańskiej margaryny Alsan-Bio
100 ml mleka (może być dowolne roślinne)
80 g ksylitolu, zmielonego na puder
2 łyżki rumu lub amaretto
1/2 łyżeczki mielonej wanilii
1/4 łyżeczki mielonych goździków
kilka kostek gorzkiej czekolady (opcjonalnie)

Kasztany zmiel w maszynce do mięsa przez najdrobniejsze sitko, na gładką masę. Masło lub margarynę utrzyj na puch, dodaj ksylitol wymieszany z goździkami oraz wanilią i nadal ucieraj, aż składniki dobrze się połączą. Następnie wlej rum i dodaj zmielone kasztany. Bardzo dokładnie wymieszaj masę.

Jeśli chcesz, by krem był jeszcze bogatszy, dodaj do niego gorzką czekoladę startą na drobnych oczkach i delikatnie wymieszaj.

 

 

Złożenie tortu

Na płaskim talerzu lub paterze ułóż pierwszy naleśnik, posmaruj niewielką porcją kremu, przykryj kolejnym naleśnikiem, lekko dociśnij i powtarzaj aż do wyczerpania kremu i naleśników.

Aby ozdobić torcik, ostatni naleśnik posmaruj niewielkim kleksem kremu, a kawałek jednego naleśnika (lub ostatni, usmażony z resztki ciasta) pokrój w paski – jeden zwiń w „różyczkę”, a z kolejnych wytnij listki i umieść kompozycję na kleksie kremu. Posyp dodatkowo odrobiną startej gorzkiej czekolady.

Tort umieść pod kloszem lub w szczelnie zamykanym pojemniku i wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc, ponieważ krem kasztanowy wymaga długiego chłodzenia (wtedy jest najlepszy). Po przekrojeniu widoczne będą ciemne linie naleśników z dodatkiem kakao lub karobu oraz jasne warstwy kremu.

Tort przechowuj w lodówce. Podawaj schłodzony (ciepły krem kasztanowy nie jest smaczny).

 

 

* Do przygotowania tortu naleśnikowego możesz użyć dowolnych innych naleśników, w tym wegańskich. Możesz usmażyć większe naleśniki i przygotować odpowiednio większą porcję kremu.

** Możesz użyć gotowanych kasztanów pakowanych próżniowo lub w szklanych słoikach, np. firmy Danival, Ponthier, Solida Food.