Na Kuchennym Progu

Potrawy bez glutenu, cukru, nabiału, wegańskie :: Książki kulinarne i dziecięce :: Spotkania i warsztaty :: Recenzje :: Różności
na słodko | torty | wypieki | z owocami

Tort z kremem ryżowo-kokosowym i malinami / Cake with coconut-rice filling and raspberries

1 października 2012
Tort z kremem ryżowo-kokosowym i malinami

Przełom września i października nie jest najlepszym momentem na zakup malin, ale kiedy zobaczyłam te pięknie wybarwione, słodkie owoce na straganie, nie mogłam się im oprzeć. Odrobina lata w jesienny poranek… A ponieważ akurat w ten weekend miałam dwie ważne okazje – postanowiłam upiec tort. Bez cukru, na orkiszowym biszkopcie. Krem zrobiłam z brązowego ryżu gotowanego w mleku kokosowym, bez jajek, bez masła. Całości dopełniły świeże maliny. Być może biało-różowy tort nie jest idealnym prezentem dla mężczyzny, ale kto by się tym przejmował 🙂 Liczy się smak! A ten jest bardzo interesujący… Jeśli chcecie zrobić tort bezglutenowy, wystarczy upiec inny biszkopt, na przykład gryczany.

Pink and white spelt cake with coconut-rice filling and fresh raspberries. Without sugar, butter and baking powder.

Uwaga! Poniższy przepis powstał, kiedy jeszcze nie stosowałam diety bezglutenowej. Ale wystarczy zamienić biszkopt orkiszowy na dowolny bezglutenowy lub skorzystać z bezglutenowej wersji przepisu, którą znajdziecie w książce „Kuchnia polska bez pszenicy”.
 

Orkiszowy biszkopt (forma o średnicy 20-22 cm)

M 5 białek
szczypta imbiru
W malutka szczypta soli
D 5 łyżek mąki orkiszowej (użyłam mąki typ 1100)
O szczypta świeżo zmielonej kurkumy
Z 5 żółtek
5 łyżek ksylitolu
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Białka ubić na pianę, która nie będzie całkiem sztywna, z drobnymi pęcherzykami. Pod koniec ubijania dodawać ksylitol i żółtka, wymieszać. Dodać imbir, sól, przesianą mąkę oraz kurkumę – delikatnie, ale w miarę szybko połączyć z pianą za pomocą drewnianej łyżki. Masę przelać do przygotowanej wcześniej tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez 30-35 minut.

Biszkopt orkiszowy będzie cięższy i bardziej wilgotny niż pszenny. Nie wymaga nasączania, ale można użyć w tym celu mleka kokosowego lub herbaty jaśminowej. Do tortu na zdjęciu upiekłam dwa takie same biszkopty i przekroiłam oba na trzy blaty. Tort wyszedł dość wysoki. Możecie zrobić tylko jeden biszkopt, zmniejszając jednocześnie o połowę lub 1/3 ilość kremu.

Tort z kremem ryżowo-kokosowym i malinami

Krem

Z 1,2 l mleka kokosowego
1 łyżeczka stewii fluid (70-75 kropel)
40-50 g wiórek kokosowych (do dekoracji)
M 400 g ryżu brązowego
1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, najlepiej domowego
W szczypta soli
D świeże maliny (800 g lub więcej)

Ryż zalać litrem mleka kokosowego, dosłodzić i gotować do miękkości. Brązowy ryż gotuje się dłużej i nie będzie tak miękki jak biały, ale jest dużo zdrowszy! Jeśli będzie nadal twardy, można dolać więcej mleka i pogotować jeszcze chwilę.

Do ugotowanego ryżu dodać ekstrakt waniliowy, szczyptę soli oraz 400-450 g malin. Zblendować na gładką masę. Część masy można odłożyć przed dodaniem soli oraz malin i dolać do niej trochę mleka kokosowego. W ten sposób uzyska się biały i różowy krem (ja zrobiłam jedną warstwę właśnie z kremem białym). Jeżeli blendowanie będzie szło opornie, wystarczy dodać trochę więcej malin lub mleka kokosowego, ale ostrożnie, żeby masa nie stała się zbyt rzadka.

Każdy krążek biszkoptu smarować kremem i układać na nim pozostałe maliny. Delikatnie wcisnąć owoce w krem i przykryć krążkiem ciasta. Najlepiej od razu podzielić krem na tyle części, ile jest pięter tortu, odkładając 3-4 łyżki do ozdobienia. Do odłożonego kremu dodać kilka malin i zblendować, żeby masa stała się trochę rzadsza. Szpatułką nałożyć cienką warstwę kremu na wierzch i boki tortu. W młynku do kawy zmielić wiórki kokosowe na proszek i posypać cały tort. Na wierzchu ułożyć kilka ładnych malin. Gotowe! Tort przechowywać w lodówce. Smak ryżu w kremie jest wyczuwalny, ale w końcu jest to krem ryżowy, a nie maślany 🙂 Ważne, żeby ryż był miękki i dokładnie zblendowany.

Przepis otrzymał nagrodę dnia, przyznawaną przez jury konkursu (z Robertem Sową na czele)„Twój świat od kuchni: Przepis na miłość”.

Tort z kremem ryżowo-kokosowym i malinami