Na Kuchennym Progu

Potrawy bez glutenu, cukru, nabiału, wegańskie :: Książki kulinarne i dziecięce :: Spotkania i warsztaty :: Recenzje :: Różności
czekolada | na słodko | trufle i inne drobnostki | z owocami

Trufle jaglane śliwkowo-czekoladowe (bez glutenu, cukru, wegańskie)

25 maja 2017

 

Dziś coś dla wielbicieli prostych słodkości, amatorów czekolady, suszonych śliwek i kaszy jaglanej 🙂 Eksperyment, który okazał się wielkim sukcesem. Trufle z czekolady i suszonych śliwek były mi znane już od dawna, z dodatkiem alkoholu (np. rumu), skórki cytrusowej lub w innych połączeniach smakowych. Te trufle są jednak zupełnie inne. Znajdująca się w nich ugotowana kasza jaglana sprawia, że są jeszcze pyszniejsze, bardziej miękkie, wilgotne i oczywiście zdrowsze 😀 To idealny deser na Dzień Matki, Dzień Dziecka lub na spotkanie z przyjaciółmi. Ważne, by podawać trufle schłodzone, ponieważ wtedy są najlepsze. Składników jest niewiele, a przygotowanie banalnie proste. Smacznego!

 

Gluten-free, sugar-free & vegan millet truffles with chocolate and dried plums. Delicious!

 

Na 30 sztuk

100 g kaszy jaglanej
500 ml mleka kokosowego
150 g suszonych śliwek (niesiarkowanych, miękkich, bez pestek)
40 g gorzkiej czekolady 90%
30-40 g ksylitolu
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
gorzkie kakao do obtoczenia

 

Suszone śliwki zalej wrzątkiem, odstaw na 30 minut, odsącz, zmiksuj w blenderze na papkę.

Kaszę jaglaną upraż na sucho w garnku lub na patelni, przelej wrzątkiem, wrzuć do gotującego się mleka. Dodaj wanilię oraz ksylitol, wymieszaj i gotuj, aż kasza będzie miękka (powinna wchłonąć cały płyn i lekko się rozgotować). W razie potrzeby dolej nieco więcej mleka.

Czekoladę połam na małe kawałki, rozpuść w kąpieli wodnej. Śliwki i ciepłą, płynną czekoladę wymieszaj z przestudzoną kaszą.

Formuj kulki, ułóż obok siebie na talerzu lub w dużym pojemniku. Wstaw na noc do lodówki, żeby stężały. Rano każdą truflę obtocz w kakao. Przechowuj w lodówce w zamkniętym pojemniku. Podawaj mocno schłodzone.