Na Kuchennym Progu

Potrawy bez glutenu, cukru, nabiału, wegańskie :: Książki kulinarne i dziecięce :: Spotkania i warsztaty :: Recenzje :: Różności
ciasta ucierane | czekolada | na słodko | wypieki | z owocami

„Sernik” jaglano-czekoladowy z borówkami (bez glutenu, nabiału, cukru)

20 czerwca 2017

Na pierwszy dzień lata lub na Dzień Ojca. Na niedzielne łasuchowanie lub słodką „środę”. Na ważną okazję lub na zwykły-niezwykły dzień. Polecam gorąco jagielnik czekoladowy z borówkami 🙂 Bezglutenowy, beznabiałowy i oczywiście bezcukrowy. Bardzo prosty do przygotowania, pyszny i sycący, o delikatnej, kremowej konsystencji. Borówki można zastąpić innymi owocami, które akurat będą pod ręką (np. jagody, maliny, czereśnie) Smacznego! 🙂

 

Gluten-free, dairy-free and sugar-free vegan millet „cheesecake” with chocolate and blueberries. Simple and delicious!

 

 

Składniki

150 g kaszy jaglanej
100 g gorzkiej czekolady 90%
100 g borówek amerykańskich (zamiennie jagód, malin, jeżyn, porzeczek, czereśni itp.)
750 ml mleka (może być dowolne roślinne)
90 g ksylitolu
60 g syropu klonowego lub melasy z karobu
25 kropel stewii fluid (lub więcej, do smaku)
50 g mąki kasztanowej
30 g miękkiego lub roztopionego oleju kokosowego
3 jajka
1/2 łyżeczki mielonej wanilii
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
szczypta soli

 

 

Zagotuj 650 ml mleka z ksylitolem, stewią i wanilią. Kaszę jaglaną podpraż na sucho w garnku z grubym dnem, aż zacznie pachnieć lekko orzechowo. Przełóż na sito, przelej wrzątkiem, a następnie wrzuć na gotujące się mleko. Gotuj kaszę, aż wchłonie cały płyn i będzie miękka.

Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Następnie odstaw do przestudzenia (uważaj jednak, by ponownie nie stężała).

Do nieco przestudzonej ugotowanej kaszy dodaj pozostałe mleko (100 ml), olej kokosowy oraz syrop klonowy lub melasę i zblenduj całość na gładką masę. Następnie miksując mikserem, dodawaj kolejno żółtka, przestudzoną, lecz wciąż roztopioną czekoladę, a na końcu mąkę kasztanową wymieszaną z proszkiem oraz wanilią.

W osobnym naczyniu ubij pianę z białek z solą na sztywno. Za pomocą drewnianej łyżki lub silikonowej trzepaczki delikatnie połącz pianę z ciastem. Wrzuć borówki i jeszcze raz krótko wymieszaj (borówki możesz też ułożyć na wierzchu ciasta).

Przełóż masę do tortownicy o średnicy 22-23 cm i wyrównaj. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 40 minut. Wyjmij, przestudź i schowaj do lodówki. Jeśli chcesz, polej ulubioną polewą lub udekoruj nią brzegi. Podawaj schłodzony.