Na Kuchennym Progu

Potrawy bez glutenu, cukru, nabiału, wegańskie :: Książki kulinarne i dziecięce :: Spotkania i warsztaty :: Recenzje :: Różności
ciastka i drobne wypieki | na słodko | wypieki

Bezglutenowe wegańskie ciastka pająki / Gluten free & vegan spiders cookies

27 października 2015

Halloweenowe przysmaki przygotowuję w tym roku po raz pierwszy. Zachęcona sukcesem urodzin w stylu amerykańskim, które bardzo przypadły Mojemu Ukochanemu do gustu, postanowiłam sprawić mu niespodziankę i w tajemnicy zaplanować nasze pierwsze Halloween. Każda okazja jest dobra, żeby miło spędzić wspólnie czas i świetnie się bawić 🙂 A przy okazji zjeść coś, co nie wygląda jak nasze codzienne posiłki 🙂 Jeśli również planujecie halloweenowy wieczór, polecam bezglutenowe i wegańskie ciastka pająki. Banalnie proste do przygotowania. Potrzebujecie właściwie tylko 2-3 składników i chrupiące pajączki będą gotowe 🙂 Przed piątkiem na blogu pojawi się jeszcze przynajmniej jeden bezglutenowy i wegański przepis na Halloween. English version below.

Gluten free, sugar free, vegan crunchy spiders cookies, made from poppy seeds or poppy seeds and teff flour. Perfect for Halloween party!

 

DSC_5107-001

 

Składniki (na ok. 20 sztuk)

100-120 g mielonego maku (najlepiej suchego, np. firmy BackMit) lub 80 g mielonego maku i 40 g mąki teff
100 g syropu klonowego, daktylowego lub melasy z karobu (w wersji niewegańskiej może być płynny miód)

dodatkowo (na oczy): ziarna białego sezamu, biały mak, złociste siemię lniane, czerwony pieprz, nasiona konopii lub inne jadalne dodatki; oczy można także zrobić np. z lukru

Mak (lub mak i teff) wymieszaj ze słodzidłem. Ciastka wykonane z masy z samego maku będą ciemniejsze, bardziej czarne. Na zdjęciach widać ciastka z dodatkiem mąki teff, nieco bardziej brązowe. Masa powinna być zwarta i lepka. Jeśli będzie zbyt sypka i mak nie będzie się kleił, dodaj odrobinę słodzidła.

Rozwałkuj masę między dwoma kawałkami przezroczystej folii spożywczej na grubość 2-3 mm. Wykrawaj ciastka foremką w kształcie pająka (użyłam foremki od ciastoprojekt.pl). Jeśli nie masz pająkowej formy, wykrawaj inne kształty.

 

Foremka w kształcie pająka od ciastoprojekt.pl.
Foremka w kształcie pająka od ciastoprojekt.pl.

 

Delikatnie unoś spodnią folię i ostrożnie zdejmuj ciastka. Najlepiej przekładaj je bezpośrednio z folii na dłoń, a później z dłoni na papier do pieczenia. Jeśli masa przyklei się do foremki, umieść foremkę nad papierem i za pomocą np. patyczka do szaszłyków oddziel od niej ciastko w taki sposób, by ułożyło się od razu na papierze. Jeśli kawałek pająka oderwie się (np. noga), po prostu połóż go na swoje miejsce i lekko dociśnij.

Na każdym pająku umieść oczy. Mogą to być malutkie oczy z pojedynczych ziaren białego maku albo większe z sezamu, złocistego siemienia lnianego lub te chyba najbardziej upiorne – z kulek czerwonego pieprzu. Sezam i biały mak najlepiej układać na ciastkach za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy leciutko zwilżyć jego szerszą końcówkę (tylko na początku), przykładać ją do ziaren, a następnie przenosić je na ciasto i lekko w nie wciskać.

Piecz ciastka w piekarniku nagrzanym do 160°C przez 11-12 minut.

 

DSC_5077-001

 

English version

Ingredients (for 20 spiders)

100-120 g ground poppy seeds (preferably dry, for example BackMit) or 80 g ground poppy seeds and 40 g teff flour
100 g maple/date syrup or carob molasses (or liquid honey in non-vegan version)

for eyes: white sesame seeds, white poppy seeds, golden flaxseeds, red pepper, hemp seeds; you can also make eyes with icing

In a bowl mix poppy seeds (or poppy seeds and teff flour) with syrup or molasses. Cookies made only with poppy seeds will be darker, more black. I’ve made my spiders wtih teff, so they are a little more brown. The mixture should be dense and sticky. Roll it between two pieces of cling film to a thickness of 2-3 mm. Cut spider shape. 

Gently lift the underside of the cling film and very carefully remove cookies, one by one. At each cookie place two eyes made from white poppy seeds, white sesame, golden flaxseed or red pepper.

Bake cookies in the oven preheated to 160° C for 11-12 minutes.

DSC_5080-001