Na Kuchennym Progu

Potrawy bez glutenu, cukru, nabiału, wegańskie :: Książki kulinarne i dziecięce :: Recenzje :: Różności
ciastka i drobne wypieki | na słodko | wypieki

Bezglutenowe wegańskie ciastka „paluchy wiedźmy” / Gluten free & vegan witches’ fingers cookies

30 października 2015

Po pająkach przyszedł czas na wiedźmowe paluchy! Wyglądają upiornie, ale smakują wybornie! A najlepsze z tego wszystkiego są… migdałowe paznokcie 🙂 W menu na Halloween słodkie paluchy wiedźmy to pozycja obowiązkowa! Robi się je bardzo łatwo i szybko. Na początku wałeczki ciasta wyglądają niepozornie i nie przypominają wiedźmowych szponów, ale wystarczy dodać migdałowe paznokcie i efekt jest naprawdę niesamowity! Paluchy zrobiłam z mąki jaglanej i migdałowej, w kilku wariantach – z dodatkiem mąki gryczanej, ryżowej (użyłam zmielonego na mąkę ryżu jaśminowego) oraz z dodatkiem drobnej kaszki kukurydzianej. Paluchy w wersji z kaszką najbardziej popękały wzdłuż (widać je na zdjęciach), więc zdecydowanie polecam te z gryką lub ryżem. Dla wzmocnienia efektu straszności po upieczeniu ciastek migdałowe paznokcie można pomalować czerwonym lukrem albo jeszcze przed pieczeniem posmarować końcówki palców czerwonym dżemem (tam gdzie będzie przyczepiany paznokieć). Można też dodać do ciasta zielony barwnik, najlepiej sproszkowaną spirulinę. Lekko zielone paluchy będą pewnie jeszcze bardziej straszne 🙂 Nic, tylko częstować gości i obserwować ich miny 🙂 English version below.

Gluten free, sugar free, vegan spooky „witches’ fingers” cookies, made from millet, rice or buckwheat and almond flour. Perfect for Halloween party!

 

 

Składniki (na 25 sztuk)

80 g mąki jaglanej
80 g jasnej mąki gryczanej lub ryżowej
60 g mąki migdałowej
50 g zimnej wegańskiej margaryny, np. Alsan-Bio (w wersji niewegańskiej masło)
50 g ksylitolu zmielonego na puder
30 g syropu klonowego, ryżowego lub melasy z karobu (w wersji niewegańskiej płynny miód)
1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
szczypta mielonej wanilii

dodatkowo:
połówki migdałów blanszowanych lub w skórce albo duże pestki dyni (na paznokcie)
odrobina gęstego czerwonego dżemu (opcjonalnie, jako krew pod paznokciami)
czerwony lukier, np. z dodatkiem sproszkowanych liofilizowanych czerwonych owoców (opcjonalnie, do pomalowania jasnych migdałowych paznokci po pieczeniu)

 

 

W misce wymieszaj wszystkie suche składniki, dodaj pokrojoną na kawałki margarynę oraz syrop lub melasę. Szybko zagnieć ciasto. Jeśli będzie bardzo ciepłe i miękkie, schłodź je nieco w lodówce.

Bierz małe porcje i formuj z nich wałeczki. Powinny być cieńsze niż nasze palce, ponieważ podczas pieczenia nieco urosną (moje wyszły właśnie trochę za grube :).

Ułóż wałeczki na papierze do pieczenia, każdy ściśnij lekko w dwóch miejscach, imitując wgłębienia i wypukłości na naszych palcach. Ostrym nożem natnij szersze miejsca – tuż nad miejscem, gdzie ma być paznokieć oraz na drugiej wypukłości (szerszej części, „kostce”). Na końcu każdego ciastka-palca umieść połówkę migdała, delikatnie wciskając jego końcówkę w ciasto.

Aby spotęgować efekt straszności, przed położeniem „paznokcia” posmaruj końcówkę ciastka odrobiną czerwonego dżemu i dopiero na nim połóż migdał. W czerwonym dżemie można także „umoczyć” drugi koniec palca, żeby wyglądał jak świeżo oderwany… Ja to sobie podarowałam 🙂

Piecz paluchy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 12-14 minut, pod koniec kontrolując stopień zrumienienia. I gotowe!

 

 

English version

Ingredients (for 25 fingers)

80 g millet flour
80 g light buckwheat or rice flour
60 g almond or walnuts flour
50 g of cold vegan margarine, for example Alsan-Bio (or butter in non-vegan version)
50 g of powdered xylitol
30 g maple syrup, rice syrup or carob molasses (or liquid honey in non-vegan version)
1/2 teaspoon gluten-free baking powder
pinch of ground vanilla

additionally:
almond halves (blanched or brown) or large pumpkin seeds – for fingernails
a little bit of thick red jam (optional, for blood under fingernails)
red icing (optional, for edible nail polish)

In a bowl mix all dry ingredients, add chopped margarine and maple syrup. Knead the dough quickly. Take small portions and form thin sticks. They should be thinner than our fingers, because cookies will grow slightly in the owen (mine came out a little bit too thick…).

Place the sticks on a baking sheet, lightly squeeze every cookie in two places – it should look more like finger now. Cut each cookie with a sharp knife right over the place where you want to put a nail and on the second wider part, making „knucklers”. At the end of each cookie-finger place one almond halve, pressing its tip into the cake.

If you want your cookies to be more scary, before applying nails, put a little red jam on each finger. Bake in oven preheated to 180°C for 12-14 minutes.

After baking you can also paint almond nails with red icing.