Na Kuchennym Progu

Potrawy bez glutenu, cukru, nabiału, wegańskie :: Książki kulinarne i dziecięce :: Spotkania i warsztaty :: Recenzje :: Różności
ciasta ucierane | na słodko | wypieki | wypieki i desery z warzywami | z owocami

Buraczkowe ciasto z truskawkami i czekoladą / Beetroot cake with strawberries and chocolate

8 lipca 2013
Buraczkowe ciasto z truskawkami i czekoladą

Ciasto buraczkowe jest absolutnie fenomenalne! W ogóle nie czuć w nim buraczków, nikt z pytanych nie zgadł jaki jest główny składnik 🙂 Delikatnie wilgotne, ciemne, z soczystymi truskawkami. W wersji bardziej wykwintnej również z dodatkiem orzechów albo, w mojej ulubionej, z truskawkami i posiekaną gorzką czekoladą (90%). Bez dodatku cukru, bez masła i mleka oraz bez glutenu. Dużo tych bez 🙂 Idealne ciasto na rozpoczęcie dnia (na zdjęciach widać, jak słońce zagląda do okien mojej kuchni o szóstej rano – wybaczcie jakość zdjęć, ale musiałam się spieszyć, zanim ciasto zniknie 🙂 oraz na drugie śniadanie (jest bardzo sycące).

Amazing beetroot cake with strawberries and dark chocolate. No sugar, no gluten and no dairy products. Yummy!

Składniki (tortownica 20-22 cm)

Z 1/2 kg buraków (2 średniej wielkości sztuki)
2 duże jajka (lub 3 małe)
200 g mielonych migdałów*
150 ml oleju (np. ryżowego)
2 łyżeczki stewii fluid
kilka łyżek ksylitolu (opcjonalnie, zazwyczaj daję 50-60 g)
M 1 łyżeczka mielonych goździków
W 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
szczypta soli
D 2 łyżki soku z cytryny
świeże truskawki
O 200 g mąki gryczanej*
4-5 łyżek gorzkiego kakao lub karobu (ok. 40-50 g)
tabliczka gorzkiej czekolady (opcjonalnie)

 

Buraczki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach.

W jednej misce wymieszać składniki suche, dodając kolejno kakao i mąkę gryczaną, migdały, goździki oraz proszek do pieczenia.

W drugiej misce roztrzepać trzepaczką lub mikserem jajka, oliwę i słodzidła, dodać buraczki, wymieszać, a następnie dodać jeszcze szczyptę goździków (dla zachowania przemian), szczyptę soli oraz sok z cytryny. Do masy dodawać stopniowo suche składniki, dobrze wymieszać. Masa będzie dość gęsta.

Na końcu można dodać posiekaną czekoladę, ewentualnie bakalie, choć dla mnie idealne połączenie to tylko truskawki i gorzka czekolada 🙂 Wypróbowałam także wersję z malinami – pycha!

Tortownicę wyłożyć papierem, przelać do niej połowę masy. Na wierzchu gęsto ułożyć truskawki i przykryć resztą ciasta, wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 50-60 minut. Gotowe ciasto można polać polewą czekoladową.

* Ostatnio zrobiłam to ciasto z 150 g mielonych migdałów i 250 g mąki gryczanej. Wyszło idealnie, więc można zaoszczędzić trochę dość drogiej mąki migdałowej :))

 DSC_6996