Na Kuchennym Progu

Potrawy bez glutenu, cukru, nabiału, wegańskie :: Książki kulinarne i dziecięce :: Spotkania i warsztaty :: Recenzje :: Różności
chwasty, kwiaty, dzikie rośliny | ciasta ucierane | na słodko | wypieki

Sernik z tofu z kwiatami czarnego bzu / Tofu cheesecake with black elderberry flowers

15 lipca 2013
Sernik z tofu z kwiatami czarnego bzu

Kolejna próba tofurnikowa, czyli sernik z tofu. Tym razem w wersji z kwiatami czarnego bzu. Co prawda sezon na nie już się kończy, ale może uda wam się jeszcze znaleźć dorodne gałązki upojnie pachnącego bzu. Jego smak jest bardzo specyficzny, kwiatowo-trawiasto-cytrusowy. Właściwie trudno go opisać… Trzeba po prostu spróbować! Podane proporcje wystarczą na małą formę, tak by każdy mógł sprawdzić, czy taki smak mu odpowiada. Nie wszyscy lubią kwiaty bzu. I nie wszyscy lubią tofu. Ale połączenie tych dwóch składników daje całkiem przyjemny efekt. Zwłaszcza gdy gotowy sernik posypie się świeżymi kwiatami. Przepis oczywiście bez cukru, bez glutenu i bez nabiału 🙂

Amazing tofu cheesecake with fresh black elderberry flowers. Gluten, sugar and dairy-free!
 

Sernik z tofu z kwiatami czarnego bzu

Składniki (malutka tortownica)

Z 300 g tofu
50 g migdałów
1 jajko
25 kropel stewii fluid (lub do smaku)
M kwiaty czarnego bzu oskubane z 10 baldachów (plus do posypania)
1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego
szczypta mielonych goździków
W szczypta soli
D 1 łyżka soku z cytryny
O szczypta kurkumy

Sernik z tofu z kwiatami czarnego bzu

Tofu zmielić w maszynce lub zblendować na gładką masę, dodać jajko, stewię do smaku (można też dodać kilka łyżek ksylitolu albo miodu), a następnie zmielone migdały. Doprawić wanilią, goździkami, szczyptą soli. Na końcu dodać sok z cytryny i kurkumę. Wszystko razem zmiksować na jednolitą masę.

Ostatni krok to dodanie kwiatów czarnego bzu. Należy je oskubać z gałązek (nie myć, bo cały pyłek zostanie spłukany!) i zmieszać z masa serową. Przelać całość do formy wyłożonej papierem, wyrównać wierzch. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 35-40 minut. Ostudzone ciasto posypać odrobiną świeżych kwiatów. Przechowywać w lodówce.

Sernik z tofu z kwiatami czarnego bzu

Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o kulinarnych, zdrowotnych i kosmetycznych właściwościach czarnego bzu, polecam lekturę publikacji Ellen Heidböhmer „Czarny bez dla zdrowia i urody” wydanej przez wydawnictwo RM. Moją recenzję książki znajdziecie w Kulinarnej czytelni.