Na Kuchennym Progu

Potrawy bez glutenu, cukru, nabiału, wegańskie :: Książki kulinarne i dziecięce :: Spotkania i warsztaty :: Recenzje :: Różności
ciasta ucierane | na słodko | wypieki | wypieki i desery z warzywami

Dwukolorowe ciasto dyniowe / Two-color pumpkin cake

26 listopada 2013
Dwukolorowe ciasto dyniowe

Dziś na deser efektowne, zielono-pomarańczowe ciasto dyniowe, oczywiście bez dodatku sztucznych barwników 🙂 Część zielona ma dodatek mąki z pestek dyni, która wyraźnie wpływa także na specyficzny smak ciasta. Część pomarańczowa zawiera starty na drobnych oczkach miąższ dyni. Połączenie dwóch różnych ciast w jednej blasze nie było proste, bo każde z nich piecze się trochę inaczej, ale efekt finalny jest naprawdę godny spróbowania. Można użyć właściwie dowolnego płynu – zwykłej wody, mleka koziego lub roślinnego, ale moim zdaniem najlepszy smak zapewnia sok owocowy. Ja użyłam niesłodzonego jabłkowego i to był strzał w dziesiątkę. Ciasto jest ciężkie, sycące i dosyć wysokie (piekłam w tortownicach 22 i 24 cm). Smakuje jeszcze pyszniej posmarowane odrobiną masła (dla tych, którzy jedzą nabiał) albo dowolnej bezcukrowej konfitury.

Amazing two-color cake with pumpkin and pumpkin seeds flour. Gluten-free, sugar-free and dairy-free.
 

Składniki na ciasto zielone

O 80 g mąki gryczanej
Z 2 jajka
40 g ksylitolu
20 kropel stewii fluid
2 łyżki oleju (np. ryżowego lub płynnego kokosowego)
130 g mąki dyniowej (intensywnie zielonej, z pestek)
15 g mielonego siemienia lnianego
M 1/2 łyżeczki cynamonu
W 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
szczypta spiruliny (dla intensywniejszego koloru, opcjonalnie)
D 90 ml niesłodzonego soku jabłkowego
1/2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie)

 

Składniki na ciasto pomarańczowe

O 50 g mąki gryczanej
duża szczypta kurkumy (dla intensywniejszego koloru, opcjonalnie)
Z 2 jajka
40 g ksylitolu
20 kropel stewii fluid
2 łyżki oleju (np. ryżowego lub płynnego kokosowego)
15 g mielonego siemienia lnianego
60 g mąki kukurydzianej
80 g mąki migdałowej
M 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
W 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
D 60 ml niesłodzonego soku jabłkowego
1/2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie)

Dodatkowo: pestki dyni do posypania wierzchu, ewentualnie dowolna konfitura do posmarowania

 

Dwukolorowe ciasto dyniowe

 

Dynię przekroić, wypestkować, obrać. Odpowiednią ilość miąższu zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach.

Do miski wsypać suche składniki zielonego ciasta – kolejno mąkę gryczaną, mąkę dyniową i siemię lniane, cynamon oraz proszek do pieczenia. Można dodać na końcu odrobinę sproszkowanej spiruliny. Dzięki niej zielony kolor będzie jeszcze bardziej intensywny, ale i bez tego ciasto będzie ładnie zielone 🙂 Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Do drugiej miski wsypać suche składniki pomarańczowego ciasta – kolejno mąkę gryczaną i ewentualnie kurkumę, mąkę kukurydzianą i migdałową (białe punkciki widoczne na zdjęciu to migdały, ponieważ użyłam mąki migdałowej grubo mielonej), cynamon oraz proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Jajka ubić ze słodzikami – dwie porcje, w osobnych miskach (niestety, dużo naczyń się ubrudzi…). Do każdej dodać olej i ubijać jeszcze chwilę. Następnie dodać szczyptę przyprawy (imbir lub cynamon, dla zachowania przemian) oraz soli. Na końcu wlać sok jabłkowy i cytrynowy i dodać jeszcze po szczypcie kurkumy (przemiany, wiadomo :).

Do miski z mniejszą ilością soku wrzucić startą dynię i dokładnie wymieszać, a następnie dodać mieszankę suchych składników z mąką kukurydzianą i migdałową. Do drugiej miski, tej z większą ilością soku, wsypać mieszankę z zieloną mąką dyniową. Wymieszać masy widelcem. Ciasto powinno być dość gęste. Jeśli jest za rzadkie, należy dosypać trochę mąki gryczanej albo dyniowej lub migdałowej. Podczas nakładania do formy ciasto powinno zostać na swoim miejscu, nie rozpływać się szybko na boki.

W tortownicy wyłożonej papierem (lub posmarowanej olejem i posypanej mąką dyniową) układać naprzemiennie oba rodzaje ciasta. Najpierw zrobić na dnie kilka kleksów ciasta jednego koloru i wolne przestrzenie wypełnić ciastem drugiego koloru. Następną warstwę układać odwrotnie, zielone ciasto na pomarańczowym, pomarańczowe na zielonym. Powinny wyjść 3 warstwy.

Wierzch ciasta wyrównać łyżką, posypać pestkami dyni. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 70 minut, do niemal suchego patyczka. Ciasto jest w środku wilgotne, więc na patyczku mogą zostać drobinki, ale nie powinien być oblepiony klejącym się ciastem. Jeśli będzie, należy wydłużyć czas pieczenia o kolejne 5-10 minut. Można nakryć wierzch folią, aby ciasto się zanadto nie przyrumienił.

Smacznego!

Uwaga 1 Jeśli nie przeraża was liczba naczyń do mycia, możecie oddzielić żółtka jaj od białek i ubite na pianę białka dodać do ciasta na samym końcu, po dosypaniu mieszanek suchych składników. Delikatnie połączyć ciasto z pianą za pomocą drewnianej łyżki i jak najszybciej wstawić do piekarnika. Ciasto z ubitą pianą będzie nieco pulchniejsze.

Uwaga 2 Przekrojone ciasto można wykorzystać jako blaty do tortu, ale krem powinien być zwarty, stabilny (masy śmietanowe nie utrzymają kolejnych warstw). Można również każde ciasto upiec osobno, w mniejszej formie lub po prostu jako pojedynczy niższy placek.

Dwukolorowe ciasto dyniowe