Na Kuchennym Progu

Potrawy bez glutenu, cukru, nabiału, wegańskie :: Książki kulinarne i dziecięce :: Spotkania i warsztaty :: Recenzje :: Różności
ciasta ucierane | na słodko | wypieki | z owocami

Jogurtowe ciasto cytrynowe z borówkami / Lemon yogurt cake with blueberries

24 sierpnia 2014

Jogurtowe ciasto cytrynowe z borówkami

Kiedy na sklepowej półce znalazłam jogurt grecki owczy, od razu wiedziałam, co z niego przygotuję – poza mizerią 🙂 Jogurtowe ciasto cytrynowe. Na bazarku kupiłam akurat dorodne borówki, więc garść tych owoców również trafiła do ciasta. Wyszło mięciutkie i wilgotne, lekko gumowe (przez dodatek mąki ziemniaczanej i tapioki), ale w pozytywnym sensie 🙂 Pachnące jogurtem i cytrynami. Borówki można zastąpić dowolnymi owocami: jagodami, malinami, truskawkami, kawałkami jabłek lub brzoskwiń. Ważne, by owoce były odsączone z wody po umyciu oraz z nadmiaru soku (jeśli są bardzo soczyste lub gdy użyjesz owoców rozmrożonych albo z kompotu). Dodatkową zaletą tego ciasta jest to, że przygotowuje się je bardzo łatwo i szybko!

Sugar-free, gluten-free soft and moist yogurt cake with lemon juice and zest and blueberries.

 

Jogurtowe ciasto cytrynowe z borówkami

 

Składniki (na keksówkę)

120 g jogurtu greckiego (użyłam owczego)
70 g mąki ryżowej, białej
po 25 g mąki kukurydzianej, ziemniaczanej i skrobi z tapioki
25 g zmielonego złocistego siemienia lnianego
100-120 g ksylitolu
6-10 kropel stewii fluid (opcjonalnie)
100 ml oleju ryżowego
skórka otarta z 2 ekocytryn i sok (ok. 80 ml)
2 jajka
1/3 łyżeczki gęstego ekstraktu waniliowego
1 niepełna łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
80 g borówek (do ułożenia na wierzchu ciasta)

W misce wymieszaj wszystkie suche składniki, oprócz ksylitolu. W osobnej misce ubij jajka z ksylitolem, dodaj wanilię, sok i skórkę z cytryny, a na końcu jogurt i olej. Dokładnie wymieszaj. Dodawaj partiami suche składniki i zmiksuj całość na gładką masę.

Przelej ciasto do keksówki. Na wierzchu ułóż umyte i odsączone borówki. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz przez 50 minut, aż wierzch ciasta lekko sie zrumieni. Wyjmij ciasto z piekarnika, odstaw na 10 minut, a następnie wyjmij z formy i zostaw na kratce, żeby ostygło.

Smak cytryny jest przyjemnie wyczuwalny, ale możesz dodać skórkę nawet z 3 cytryn, dla wzmocnienia efektu. Jeśli nie masz ekologicznych cytryn, pamiętaj, by sparzyć owoce i dokładnie wyszorować skórkę w celu pozbycia się wosku i środków chemicznych, którymi cytryny są konserwowane!

 
Jogurtowe ciasto cytrynowe z borówkami