Na Kuchennym Progu

Potrawy bez glutenu, cukru, nabiału, wegańskie :: Książki kulinarne i dziecięce :: Spotkania i warsztaty :: Recenzje :: Różności
ciasta ucierane | czekolada | na słodko | wypieki

Kawowy „sernik” słonecznikowy (bez glutenu, cukru, wegański)

20 września 2017

W końcu zrobiłam sobie sernik 😀 Ale nie taki zwyczajny oczywiście, tylko bezglutenowo-wegański, bez sera. I bez tofu! Sernik ze słonecznika z dodatkiem kakao i mocnej, naturalnej kawy jest pyszny, aromatyczny i niezwykle sycący. Udekorowałam go gęstą polewą z gorzkiej czekolady i słonecznikiem prażonym w „karmelu”, żeby było jeszcze bardziej rozpustnie 😉 Przepis nie jest skomplikowany, składników nie ma dużo, a ciasto daje dużo możliwości modyfikacji smakowych. Kawę można pominąć, zamiast kakao można dać karob, a zamiast mąki kasztanowej, której użyłam, bo akurat trochę mi zostało, można dać więcej mąki ziemniaczanej. Myślę, że całkiem nieźle wkomponowałyby się w ten serniczek jagody. Albo odrobina rumu 🙂 Polecam i życzę smacznego! 😀

Gluten-free and vegan „cheesecake” made of sunflower, with coffee and chocolate!

 


 

Składniki (na tortownicę o średnicy 20-23 cm)
400 g łuskanych ziaren słonecznika
1/2 l mleka roślinnego (użyłam migdałowego)
120 g ksylitolu
50 g mąki kasztanowej
50 g mąki ziemniaczanej
40 g ciemnego kakao
2-4 łyżki kawy naturalnej
1/2 łyżeczki mielonej wanilii

Na spód
150 g ciasteczek (użyłam owsianych z czekoladą, można dać więcej)
20 g oleju kokosowego

Dodatkowo: ulubiona polewa
garść ziaren słonecznika, 1-2 łyżeczki cukru kokosowego, odrobina mleka roślinnego (opcjonalnie)

 


 

Słonecznik zalej wodą i wstaw do lodówki na noc. Następnego dnia przełóż na sitko, dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą i zostaw na sicie do odsączenia.

Ciastka połam i wrzuć do blendera, zmiksuj na „piasek”, a następnie dodaj olej i zagnieć. Jeśli masa będzie się sypać, dodaj odrobinę więcej oleju. Wyłóż masą spód tortownicy i dobrze ugnieć.

Zagotuj połowę mleka i zaparz nim kawę. Odstaw do przestudzenia.

 


 

Słonecznik wrzuć do blendera (u mnie Vitamix), wlej kawę, pozostałe mleko i dodaj ksylitol. Zmiksuj wszystko razem na bardzo gładką masę. Może to chwilę potrwać, zwłaszcza jeśli masz słabszy blender.

Gdy masa będzie gładka, przełóż ją do miski i dodaj wymieszane ze sobą w osobnym naczyniu mąki, kakao i wanilię. Wymieszaj wszystko dokładnie i wylej masę do tortownicy wyłożonej ciastkami.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez ok. 50 minut. Wyjmij z piekarnika i zostaw do ostudzenia. Zimny sernik polej ulubioną polewą i udekoruj słonecznikiem w „karmelu”*.

Przechowuj sernik w lodówce. Smakuje dobrze zarówno mocno schłodzony, jak i nieco ogrzany.

* Słonecznik w „karmelu”
Słonecznik wrzuć na rozgrzaną, suchą patelnię i lekko podpraż. Następnie posyp go cukrem kokosowym (ksylitol się tu nie sprawdzi) i poczekaj, aż trochę się rozpuści. Wlej na patelnię odrobinkę mleka roślinnego i zamieszaj, by wszystkie składniki się połączyły, tworząc lepką, słodką posypkę.