Na Kuchennym Progu

Potrawy bez glutenu, cukru, nabiału, wegańskie :: Książki kulinarne i dziecięce :: Recenzje :: Różności
książkowe inspiracje | napoje | różności kulinarne

Korzenne mleko z kurkumą (bez glutenu, cukru, wegańskie)

16 września 2017

Przepis na mleko z kurkumą znalazłam w książce Sophie Manolas „Superfood, czyli jak leczyć się jedzeniem” (moja recenzja książki tutaj). Kurkumę bardzo lubię i często stosuję, właściwie dodaję ją do niemal każdej potrawy. W lodówce stało mleko migdałowe i kokosowe, pogoda za oknem nie rozpieszcza, a żółte mleko wydało mi się tak sympatyczne, radosne i rozgrzewające, że postanowiłam wypróbować przepis. Uzyskałam napój bardzo ciekawy w smaku, rozgrzewający i, jak zapewnia Manolas, mający świetne działanie przeciwzapalne. Do swojej wersji mleka dodałam jeszcze goździki, a zmniejszyłam o połowę ilość imbiru (choć następnym razem dam chyba jeszcze mniej). Użyłam przypraw mielonych, które trochę „zabrudziły” mleko, więc jeśli chcesz przygotować napój o czystym, żółtym kolorze, wykorzystaj laski cynamonu i goździki w całości, zamiast mielonych.

Gluten-free and vegan almond & coconut milk with with turmeric and aromatic spices. Perfect for autumn and winter!

 

 

Składniki (na 2 porcje)
1/2 l mleka roślinnego (użyłam pół na pół migdałowego i kokosowego)
1-2 łyżeczki mielonej kurkumy
1,5 łyżeczki cynamonu
1 płaska łyżeczka goździków
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
malutka szczypta pieprzu
1-2 łyżki miodu (lub do smaku, w wersji wegańskiej ksylitol lub syrop klonowy)

 

 

Wszystkie składniki, oprócz miodu, włóż do rondelka lub garnuszka i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Zdejmij z ognia, dodaj miód i dokładnie wymieszaj (jeśli dodasz cynamon i goździki w całości, wyjmij je przed posłodzeniem napoju). Podawaj od razu, mocno ciepłe.

 

 

Ten przepis to nieco zmodyfikowana wersja receptury z książki Sophie Manolas „Superfood, czyli jak leczyć się jedzeniem” (moja recenzja książki tutaj).