Na Kuchennym Progu

Potrawy bez glutenu, cukru, nabiału, wegańskie :: Książki kulinarne i dziecięce :: Spotkania i warsztaty :: Recenzje :: Różności
kremy - puddingi - budynie | na słodko

Kisiel jeżynowy z kokosową śmietanką / Blackberry jelly with coconut cream

21 września 2014

Jeżynowy kisiel z kokosową śmietanką

Od dziecka uwielbiałam kisiel i przyrządzałam go bardzo często, a to na gęsto, a to do picia, z tartym jabłkiem lub czereśniami lub bez żadnych dodatków. Kisiel z torebki, brrr. Aż pewnego dnia odkryłam, że kisiel to po prostu sok i mąka ziemniaczana! Po co kupować gotowce, z nieznanej jakości składników, kiedy można wycisnąć świeży sok z owoców albo przynieść kompot z piwnicy i przyrządzić pyszny, naturalny, domowy kisiel o takim smaku, jaki sobie wymarzymy… Najlepszy jest kisiel nie z soku, lecz z musu owocowego, czyli owoców lekko podgotowanych i – jeśli mają pesteczki –przetartych przez sitko. Owoce można również przepuścić przez wyciskarkę z grubymi oczkami, zostawiającą „farfocle”. Dziś na deser wspaniały bezglutenowy, bezcukrowy, oczywiście wegański kisiel z musu jeżynowego, z dzikich jeżyn zebranych w pewnym tajemnym miejscu… Smakuje wspaniale samodzielnie, ale z kleksem kokosowej śmietanki prezentuje się jeszcze lepiej 🙂

Delicious homemade blueberry jelly, with coconut cream on top. Without gluten and sugar. Vegan.

Jeżynowy kisiel z kokosową śmietanką

 

Składniki (na 2 porcje)

350-400 g świeżych jeżyn (+ jeżyny do dekoracji)
10-12 g mąki ziemniaczanej
15 g ksylitolu (lub więcej)
stewia fluid (opcjonalnie, do dosłodzenia)

Jeżyny pozbaw szypułek, umyj, wrzuć do garnuszka z grubym dnem i rozgotuj na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż wytworzy się owocowy mus. Gotuj delikatnie, aż część płynu wyparuje (ok. 20 minut). Przetrzyj owoce przez sitko, by pozbyć się małych pesteczek. Powstały jeżynowy mus przełóż z powrotem do garnka.

Odłóż 2 łyżki musu do małego garnuszka i przestudź, dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj, by nie było grudek. Do musu w garnku dodaj ksylitol, zagotuj na małym ogniu, odstaw. Wlej mus z mąką i energicznie wymieszaj całość trzepaczką. Postaw garnek z powrotem na małym ogniu, zagotuj, co chwilę mieszając. Zdejmij z ognia po mniej więcej 2 minutach.

Jeśli uznasz, że kisiel jest dla ciebie zbyt gęsty, dolej nieco wody i zagotuj całość. Jeśli będzie za rzadki, wlej do garnuszka 1-2 łyżki wody i rozmieszaj w niej odrobinę mąki ziemniaczanej. Mieszankę wlej do kisielu bulgoczącego delikatnie na gazie i zagotuj.

Gotowy kisiel przelej do pucharków. Zjedz na ciepło lub odstaw do przestudzenia i przygotuj kokosową śmietankę.

Jeżynowy kisiel z kokosową śmietanką

Śmietanka

2 czubate łyżki gęstej śmietanki kokosowej*
1 łyżka ksylitolu zmielonego na puder (lub więcej, do smaku)
1 łyżeczka inuliny (opcjonalnie)
listki mięty (do dekoracji)

Śmietankę, ksylitol oraz inulinę (poprawi nieco konsystencję śmietanki, ale nie jest niezbędna) przełóż do miseczki i ubij mikserem. Nałóż łyżką porcję śmietanki na schłodzony kisiel (nie na ciepły, ponieważ śmietanka się rozpłynie!), udekoruj świeżymi jeżynami i listkami mięty.

* Jeśli nie uda ci się kupić kokosowej śmietanki, użyj dobrej jakości mleka kokosowego. Wstaw je do lodówki na minimum jeden dzień. Na wierzchu utworzy się warstwa gęstej białej śmietanki, a na spodzie pozostanie przezroczysty płyn.

Kisiel w wersji bez śmietanki smakuje równie pysznie! Można go wykorzystać nie tylko jako samodzielny deser, lecz także jako przełożenie tortu, podobnie jak w przepisie na torcik z białym kremem i malinami.

Jeżynowy kisiel z kokosową śmietanką

 

Jeżynowy kisiel z kokosową śmietanką