Na Kuchennym Progu

Potrawy bez glutenu, cukru, nabiału, wegańskie :: Książki kulinarne i dziecięce :: Spotkania i warsztaty :: Recenzje :: Różności
napoje

Koktajl truskawkowo-ananasowo-melonowy / Strawberry, pineapple & melon cocktail

19 lipca 2013
Koktajl truskawkowo-ananasowo-melonowy

Przez długi czas unikałam owoców egzotycznych, wierząc, że nie są przeznaczone dla osób żyjących w naszym klimacie (o czym zapewniały niektóre książki). Ale kiedy w „Metadiecie” Gosi Waluszewskiej przeczytałam o cennych właściwościach zawartej w ananasie bromeliny oraz znajdujący się w melonie odmiany kantalupa inozytol, postanowiłam posłuchać własnego apetytu. Ananasa mogłabym zjeść od razu całego, łącznie z najzdrowszym środkiem (twardym rdzeniem), natomiast do smaku melona nigdy nie mogłam się przekonać. I tym razem nic się w tej kwestii nie zmieniło. Ale ponieważ uparłam się, że będę jeść melona od czasu do czasu, coś trzeba było wymyślić. W lodówce był jeszcze kawałek ananasa i trochę truskawek… I tak powstał ten pyszny koktajl, orzeźwiający, smakujący jak lody śmietankowo-truskawkowe, które pamiętam z dzieciństwa. Smakuje najlepiej, gdy jest mocno schłodzony. Idealny także w wersji z malinami (ma ciemniejszy kolor).

Delicious, refreshing cocktail with strawberry, pineapple and melon. Sugar and dairy-free!
 

Składniki (4-6 szklanek)

Z pół melona odmiany kantalupa
stewia lub inne słodzidło (opcjonalnie)
M mała szczypta mielonego imbiru
kilka listków świeżej mięty (opcjonalnie)
W woda źródlana (ilość według uznania)
D pół małego ananasa
2 garści truskawek (lub malin)
sok z cytryny do smaku
O mała szczypta kurkumy

Owoce umyć, truskawki pozbawić szypułek, melona obrać, usunąć pestki, pokroić w kostkę, ananasa obrać i pokroić, łącznie z twardym rdzeniem (jeśli macie słaby blender, rdzeń można odłożyć na bok i zjeść go później osobno).

Do miski blendera wrzucić ananasa i truskawki, szczyptę kurkumy, pokrojonego melona, słodzidło, szczyptę imbiru, ewentualnie także świeżą miętę, a na końcu wlać trochę zimnej wody źródlanej i dodać sok z cytryny. Całość zmiksować na gładki koktajl.

Ilość wody można dostosować do własnych preferencji (ja lubię gęste), tak samo jak poziom słodkości. Nie dosładzam koktajlu z dojrzałymi truskawkami i ananasem, ale już do malinowej wersji daję 1-2 krople stewii fluid.

Przed podaniem dokładnie wymieszać. Pić mocno schłodzony.

Koktajl truskawkowo-ananasowo-melonowy