Na Kuchennym Progu

Potrawy bez glutenu, cukru, nabiału, wegańskie :: Książki kulinarne i dziecięce :: Spotkania i warsztaty :: Recenzje :: Różności
ciasta kruche | ciastka i drobne wypieki | na słodko | wypieki | z owocami

Minitarty z aronią i jabłkami / Mini tarts with black chokeberry and apple

13 września 2012
Mini tarty z aronią i jabłkami

Aronia to prawdziwa owocowa apteka. Dzięki wysokiej zawartości antocyjanów hamuje rozwój wolnych rodników, przez co spowalnia proces starzenia oraz zapobiega nowotworom. Oczyszcza organizm z toksyn, zmniejsza poziom stresu i pomaga w leczeniu wielu chorób cywilizacyjnych. Podobno łagodzi także skutki szkodliwego promieniowania komputera. A to tylko niewielka część leczniczych właściwości aronii. Zamiast więc zajadać egzotyczne i drogie owoce, sięgnijcie po naszą wspaniałą kuzynkę jarzębiny! Najczęściej wyrabia się z aronii soki i dżemy, ponieważ na surowo jest dość cierpka. Świetnie sprawdza się także w wypiekach. Ja wykorzystuję aronię w połączeniu z jabłkami jako kontrastowe nadzienie do minitart. Jabłka są słodkie i rozpływają się podczas pieczenia, natomiast aronia zachowuje kolor, kształt i wyjątkowy, nieco wytrawny smak.

Very healthy dessert: mini tarts with apple and black chokeberry. This amazing fruit can for example slow the aging process and prevent cancer!

 

Mini tarty z aronią i jabłkami

Uwaga! Poniższy przepis powstał, kiedy jeszcze nie stosowałam diety bezglutenowej. Mąkę pszenną można tu ewentualnie zamienić na pszenną bezglutenową albo użyć gotowego miksu mąk bg o naturalnym składzie.
 

Kruche ciasto (na 8 minitart o średnicy ok. 8 cm*)

Z 100 g masła
M szczypta cynamonu lub imbiru
W 1-2 łyżki zimnej wody
szczypta soli
D 200 g mąki pszennej, przesianej
O szczypta świeżo startej kurkumy

Masło utrzeć w misce szpatułką lub drewnianą łyżką na gładką masę, dodać szczyptę przyprawy, sól oraz zimną wodę. Wsypać mąkę oraz kurkumę i szybko wyrobić ciasto. Uformować z niego kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Ciasto rozwałkować na grubość 2 mm i wykroić 16 identycznych krążków. Połową wyłożyć dna foremek (używam ceramicznych, nie smaruję tłuszczem), tworząc wysokie brzegi. Nakłuć widelcem.

* Ciasto można też podzielić tylko na dwie części i wyłożyć nim jedną dużą formę na tartę. Jednak nie jest to zbyt praktyczne, ponieważ aronia podczas pieczenia nie zmięknie za bardzo i po przekrojeniu ciasta może wypadać z przygotowanych porcji. W tym przypadku bardziej poręczne i bezpieczniejsze są małe tarty.

Nadzienie

Z 2 łyżki syropu z agawy albo odrobina stewii (niekoniecznie)
1/2 jajka (niekoniecznie)
M 1/2 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki goździków
W szczypta soli
D 2 płaskie łyżeczki mąki pszennej
200 g aronii
2 duże jabłka
O szczypta kurkumy

Do miski dodawać po kolei przyprawy korzenne, sól oraz mąkę, dokładnie wymieszać. Ponad połową mieszanki posypać dna wyłożonych ciastem foremek, dzięki czemu wypływający z owoców sok nie rozmiękczy ciasta.

Jabłka obrać, pokroić na małe kawałki. Aronię umyć, przebrać i dokładnie osuszyć. Zmieszać pokrojone jabłka z aronią, ewentualnie posypać owoce odrobiną kurkumy lub kakao i posłodzić.

Łyżką układać porcje owoców w foremkach. Trzeba nałożyć ich dość dużo, ponieważ podczas pieczenia jabłka znacznie zmniejszają objętość. Owoce posypać pozostałą mieszanką przypraw i mąki, przykryć krążkami ciasta i dokładnie zlepić brzegi. Pośrodku każdej minitarty zrobić ostrym nożem nacięcie w kształcie krzyżyka, aby para miała ujście.

Wierzch ciasta można dodatkowo posmarować roztrzepanym jajkiem*. Wstawić foremki do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec przez 25-30 minut.

* Jeśli posmarujecie ciasto jajkiem, po 10 minutach pieczenia należy wyjąć tarty i posmarować je raz jeszcze, a następnie kontynuować pieczenie. Dzięki temu zabiegowi skórka będzie pięknie zrumieniona i chrupiąca.

Mini tarty z aronią i jabłkami

Przepis dodaję do akcji:

  Słodkie jabłuszka