Na Kuchennym Progu

Potrawy bez glutenu, cukru, nabiału, wegańskie :: Książki kulinarne i dziecięce :: Spotkania i warsztaty :: Recenzje :: Różności
dania wegańskie | dania wegetariańskie | makarony/kluski/pierogi

Pierogi z botwinką i serem feta / Dumplings with beetroot and feta cheese

16 września 2012
Pierogi z botwinką i serem feta

Najlepszy sezon na botwinkę to wiosna i wczesne lato. Ale kiedy kilka dni temu zobaczyłam w sklepie piękne liście z małymi buraczkami, przypomniały mi się przepyszne pierożki, które robiłam na początku lipca. Koleżanka z pracy niespodziewanie obdarowała mnie wtedy kilkoma pęczkami boćwiny. Na zupę akurat nie miałam ochoty, więc zaimprowizowałam coś innego. Tak powstały przepyszne pierogi nadziewane lekko podduszoną botwiną oraz słonym serem feta. Botwinka jest bogata w witaminy, żelazo i wapń. Ma działanie odkwaszające oraz odtruwające (neutralizuje toksyny). Warto jeść ją pod każdą postacią! Zamiast fety można również użyć tofu, choć smak będzie wtedy oczywiście nieco inny.

Amazing dumplings stuffed with beetroot and salty feta cheese. Beetroot is rich in vitamins, iron and calcium and it neutralizes toxins.
Uwaga! Poniższy przepis na ciasto pierogowe powstał, kiedy jeszcze nie stosowałam diety bezglutenowej. Ciasto w wersji bezglutenowej, gryczano-ziemniaczane, znajduje się tutaj. Inne przepisy na ciasta pierogowe znajdują się  w mojej książce „Kuchnia polska bez pszenicy”.

 

Ciasto na pierogi

D 350-400 g mąki pszennej
O szczypta kurkumy
Z 1 jajko
M szczypta imbiru lub pieprzu
W letnia woda

Mąkę wysypać na blat, dodać kolejno pozostałe składniki. Zagnieść, dolewając tyle wody, by ciasto było elastyczne. Rozwałkować i wykrawać krążki. Jeżeli macie własny sprawdzony przepis na ciasto do pierogów, możecie go śmiało wykorzystać.

Nadzienie

Z masło lub oliwa (do podsmażenia)
2-4 pęczki botwinki*
M ząbek czosnku (niekoniecznie)
pieprz
W 200-400 g fety**
D odrobina soku z cytryny
O mielona kozieradka

Botwinkę (liście i łodyżki) drobno posiekać. Na patelni rozgrzać odrobinę masła lub oliwy i wrzucić posiekane łodyżki. Kilka minut dusić pod przykryciem. Dodać liście oraz posiekany czosnek. Dusić przez kilka kolejnych minut, do miękkości. Dodać odrobinę pieprzu, dosłownie dwie małe szczypty. Fetę bardzo drobno pokroić lub rozgnieść widelcem, wrzucić do botwinki. Doprawić sokiem z cytryny i mieloną kozieradką, która genialnie komponuje się z wszelkimi twarogami.

Wymieszać składniki, przestudzić. Nakładać na krążki ciasta i zlepiać, formując pierogi. Wrzucać na wrzącą wodę. Ułożyć pierogi na talerzu i posypać drobno posiekaną, surową lub zblanszowaną botwinką.

* Na liście składników podałam orientacyjną ilość botwinki oraz fety. Ostateczne proporcje zależą od indywidualnych upodobań. Ja wykorzystałam 3 spore pęczki botwinki oraz 200 g sera.

** Aby uzyskać mniej słone nadzienie, należy przed użyciem wymoczyć fetę w zimnej wodzie.

Pierogi z botwinką i serem feta

Przepis na ciasto pierogowe pochodzi z książki Marii Bartnik i Krystyny Stachowicz „Potrawy proste, oszczędne i zdrowe”. Wprowadziłam w nim jednak drobne modyfikacje „przemianowe”.