Pyszna zupa z czerwonej soczewicy, z kuminem i sumakiem / Delicious soup with red lentils, cumin and sumach

Pyszna zupa z czerwonej soczewicy, z kuminem i sumakiem

Ta zupa to samo zdrowie! Czerwona soczewica korzystnie wpływa na serce i nerki, a do tego pomidory, seler naciowy oraz kilka innych warzyw i aromatycznych przypraw. Pyszna, sycąca, rozgrzewająca, bez zbędnego tłuszczu. Smak zupy jest bardzo wyrazisty, głównie dzięki kuminowi i sumakowi. Obie przyprawy są charakterystyczne dla kuchni arabskiej. Moja wersja, widoczna na zdjęciach, jest bardzo gęsta, ale konsystencję można dopasować do swoich upodobań.

Delicious, nutritious, warming red lentil soup with tomatoes, celery, cumin and sumach.
 

Składniki (na 4 porcje)

Z 2-3 łyżki oliwy
1 marchewka
6 łodyg selera naciowego (bez naci)
M 1 por
1 cebula
1 łyżeczka suszonego tymianku
2 łyżeczki sumaku (opcjonalnie)
1-2 płaskie łyżeczki mielonego kuminu
1/2 łyżeczki pieprzu
W 1 szklanka czerwonej soczewicy
2-3 szklanki wody
sól
D 4 pomidory
1 łyżeczka przecieru pomidorowego (niekoniecznie)
sok z limonki (do smaku)
O 1 czubata łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki

W garnku z grubym dnem rozgrzać kilka łyżek oliwy, wrzucić pokrojoną cebulę i por, delikatnie podsmażyć. Dodać drobno pokrojoną marchewkę oraz posiekane łodygi selera, a następnie przyprawy: tymianek, sumak oraz kumin. Chwilę wszystko przesmażać, mieszając od czasu do czasu.

Do garnka wsypać soczewicę (warto ją wcześniej wypłukać w zimnej wodzie) i wlać chłodną wodę. Przykryć garnek i zagotować całość. Dodać pomidory i ewentualnie także przecier. Gotować do miękkości warzyw i soczewicy.

Gotową zupę zmiksować blenderem, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Posolić, doprawić sokiem z limonki oraz mieloną słodką papryką. Dodać odrobinę oliwy (dla zachowania przemian), doprawić do smaku pieprzem, ewentualnie dodać więcej kuminu lub soli. Podawać gorącą! Zupę można posypać sumakiem i świeżymi ziołami.

Pyszna zupa z czerwonej soczewicy

Przepis dodaję do akcji: