Dla osób na diecie bezglutenowej i/lub bezmlecznej. Dla fanów jaglanki. Dla lubiących nietypowe połączenia smakowe. I dla amatorów serników 😉 Oto przepis na „sernik” jaglany z suszonymi owocami berberysu 😀 Oczywiście berberys można zastąpić rodzynkami, posiekanymi suszonymi rodzynkami lub dowolnymi bakaliami, bądź też posiekaną czekoladą. Można też zrezygnować z dodatków. Użyłam berberysu, żeby sprawdzić, czy mojej drugiej połowie, której rodzynki szkodzą, posmakuje kwaskowy berberys w cieście 🙂 Polecam spróbować!
Składniki (na keksówkę o wymiarach 26 x 10 cm)*
150 g kaszy jaglanej
600 ml mleka (może być dowolne roślinne)
90 g ksylitolu
20 kropel stewii fluid (lub więcej, do smaku)
30 g mąki ziemniaczanej
30 g miękkiego lub roztopionego oleju kokosowego
30 g suszonego berberysu (zamiennie rodzynek lub innych suszonych owoców, drobno pokrojonych)
2 jajka
sok z 1/2 cytryny
1/2 łyżeczki mielonej wanilii
1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
Zagotuj 1/2 l mleka z ksylitolem, stewią i wanilią. Kaszę jaglaną podpraż na sucho w garnku z grubym dnem, aż zacznie pachnieć lekko orzechowo. Przełóż na sito, przelej wrzątkiem, a następnie wrzuć na gotujące się mleko. Gotuj kaszę, aż wchłonie cały płyn i będzie miękka.
Do nieco przestudzonej ugotowanej kaszy dodaj pozostałe mleko oraz olej kokosowy i zblenduj całość na gładką masę. Następnie miksując mikserem, dodawaj kolejno jajka, później sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem oraz berberys.
Przełóż masę do keksówki o wymiarach 26 x 10 cm*. Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 40 minut. Wyjmij, przestudź i schowaj do lodówki. Jeśli chcesz, polej ulubioną polewą. Sernik jest bardzo gęsty i sycący. Podawaj schłodzony.
* Jeśli chcesz zrobić sernik w większej formie, pomnóż składniki x 2 lub x 3.
Jakie jeszcze pyszności można przygotować na święta bez glutenu? Koniecznie sprawdźcie w moich książkach, szczególnie w tej świątecznej – „Święta bez pszenicy”:) Jest tam mnóstwo pomysłów na słodkie pyszności oraz dania wytrawne, które można przygotować na Boże Narodzenie i Wielkanoc. W najnowszej książce, „Bez pszenicy na każdą okazję”, jest również mnóstwo fantastycznych przepisów, a wiele z nich może przydać się także w czasie świąt i Sylwestra 🙂
Na blogu jest jeszcze kilka przepisów, które na pewno przydadzą się na Boże Narodzenie.
Kawowy „sernik” słonecznikowy (bez glutenu, cukru, wegański)
Piernik dojrzewający z powidłami (bez glutenu, bez nabiału, bez cukru)
Piernik dyniowy (bez glutenu, bez cukru, wegański)
Pierogi gryczane z ciecierzycą i jarmużem (bez glutenu, wegańskie)
Pierogi zaparzane z fetą i szpinakiem
Pierogi „ruskie” z kozim twarożkiem i szałwią
Jeszcze kilka świątecznych przepisów (pierniczki zaparzane, ciastka słonecznikowe z orzechami, pierogi z suszonymi śliwkami, chleb z namaczanych kasz) znajduje się na końcu relacji z warsztatów kulinarnych [klik].
Smakowitych świąt! 🙂